NEDOVOLJNA VAKCINACIJA PREDSTAVLJA "TEMPIRANU BOMBU"! Dr Radovanović: EPIDEMIJA može da eksplodira kad-tad!

Autor:

Vesti

15.02.2024

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji postoji između 75 i 88 nevakcinisane dece, a broj obolelih može značajno porasti ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere.

NEDOVOLJNA VAKCINACIJA PREDSTAVLJA "TEMPIRANU BOMBU"! Dr Radovanović: EPIDEMIJA može da eksplodira kad-tad!

Foto: shutterstock

U Novom Sadu su se nedavno pojavili slučajevi malih boginja, a četvrti registrovani slučaj je zabeležen kod odrasle osobe koja je vakcinisana jednom dozom.

Ovo je dodatan alarm za javno zdravlje, s obzirom na prethodne slučajeve u Beogradu.


Veliki kašalj hara Srbijom

U isto vreme, Srbijom hara veliki kašalj, koji je od letos odneo živote petoro beba, a ova informacija je postala javno poznata tek nedavno.

Medicinski radnici upozoravaju na ozbiljnost situacije i apeluju na vakcinaciju kako bi se sprečila moguća epidemija.


Upozorenje epidemiologa

Prema rečima epidemiologa prof. dr Zorana Radovanovića, nedovoljan vakcinalni obuhvat predstavlja "tempiranu bombu koja mora da eksplodira kad-tad". U Srbiji postoji između 75 i 88 nevakcinisane dece, a broj obolelih može značajno porasti ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere.

Opasnost od zaraze

Prof. dr Radovanović ističe da je u sredini gde postoji veliki broj nevakcinisane dece, jedan bolesnik u proseku prenosi infekciju na 15 bližnjih, što predstavlja ozbiljan rizik od širenja bolesti. Uz to, napominje da su male boginje najzaraznija bolest, dodatno ističući ozbiljnost situacije.

Reakcija javnosti i odgovornost roditelja

Prof. dr Radovanović naglašava da je važno blagovremeno informisati javnost o situaciji kako bi se podstakla saradnja sa građanima. Takođe, ističe da je neophodno stvaranje poverenja kako bi se dobila podrška za protivepidemijske mere.

Neophodno poštovanje zakona

Iako postoje propisi koji predviđaju kazne za roditelje koji ne dovedu decu na vakcinaciju, problem je u tome što se zakoni često ne poštuju. Prof. dr Radovanović ističe da je neophodno sprovođenje zakona kako bi se zaštitila deca i sprečilo širenje zaraznih bolesti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading