VEĆ DANAS POČINJU PRAZNIČNE GUŽVE! Ovo treba da znate pre polaska na put - Gde su radovi, kako da znate kako je na granici i sve ostalo!

Autor:

Vesti

14.02.2024

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko putujete van granica zemlje, ne zaboravite da obezbedite potrebna međunarodna dokumenta za zemlju koju posećujete.

VEĆ DANAS POČINJU PRAZNIČNE GUŽVE! Ovo treba da znate pre polaska na put - Gde su radovi, kako da znate kako je na granici i sve ostalo!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

S obzirom na predstojeći vikend povodom Dana državnosti Sretenja, mnogi građani planiraju da iskoriste dva neradna dana za kraći odmor. Bez obzira da li se odlučite za planinarenje, posetu banji, putovanje u neki od gradova u Srbiji ili inostranstvu, važno je da budete informisani o očekivanom pojačanom saobraćaju i preduzmete određene korake pre puta.

Priprema vozila i dokumenta

Pre nego što krenete na put, preporučuje se da detaljno proverite vozilo, uključujući rashladnu tečnost, nivo motornog i kočionog ulja, pritisak u pneumaticima, stanje rezervnog točka i obaveznu dodatnu opremu propisanu Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Ukoliko putujete van granica zemlje, ne zaboravite da obezbedite potrebna međunarodna dokumenta za zemlju koju posećujete.

Radovi na putu

Putevi Srbije intenzivno rade na održavanju i izgradnji novih deonica, pa se savetuje da unapred proverite informacije o radovima i prohodnosti na putevima kako biste planirali vreme polaska na put i rutu.

Granični prelazi

Očekuje se pojačan saobraćaj na autoputevima ka Mađarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj, pa je važno da se informišete o zadržavanju na graničnim prelazima. Takođe, preporučuje se korišćenje alternativnih graničnih prelaza kako biste izbegli duža zadržavanja.

Informisanje o gužvama

Korisne informacije o zadržavanju na graničnim prelazima možete dobiti putem sajtova JP "Putevi Srbije", Auto-moto saveza Srbije, kao i putem aplikacija za mobilne telefone poput "BorderWatcher". Takođe, praćenje stanja na prelazima i putevima uopšte možete proveriti i putem društvenih mreža i internet prezentacija.

Naplatne stanice

Iako se očekuje povećan intenzitet saobraćaja, iz JP „Putevi Srbije“ poručuju da su preduzete sve neophodne mere kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila na naplatnim stanicama. Takođe, elektronska naplata putarine omogućava brži prolazak vozila bez zaustavljanja.

Apel za vozače

Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise, koriste obaveznu zimsku opremu, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i ne voze pod dejstvom alkohola kako bi obezbedili bezbednost sebi i drugima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading