OVAJ GREH NIKAKO NE SMETE DA POČINITE NA DANAŠNJI DAN - evo zašto!

Autor:

Vesti

02.02.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život Prepodobnog Jevtimija Velikog

OVAJ GREH NIKAKO NE SMETE DA POČINITE NA DANAŠNJI DAN - evo zašto!

Foto: pixabay.com


Prepodobni Jevtimije Veliki je rođen u Melitini blizu reke Eufrata u porodici plemenitih i znamenitih roditelja. Već kao dečak, posvećivao je vreme molitvi i tišini, a kasnije se zamonašio i živeo po strogim pravilima monaštva. Postao je učitelj mnogim učenicima, među kojima su neki postali znameniti svetitelji.

Čudotvorac i Mudrac

Prepodobni Jevtimije je bio poznat po svojim čudima kao što su izgonjenje demona, lečenje bolesti, izvođenje vode u pustinjama i umnožavanje hleba. Njegova mudrost se ogledala u učenju o neophodnosti života ispunjenog trudom i radom, kao i o tome da je važno činiti dobro na mestu gde se nalazimo.

Legenda o Manastiru

Pored pećine u kojoj je živeo, podigao se manastir koji je još dugo bio dom mnogim monasima. Jevtimije je izdao zapovest da kapija manastira nikada ne bude zatvorena i da bude mesto odmora za svakog putnika namernika.

Smrt i Prikazanje

Prepodobni Jevtimije Veliki umro je 473. godine, a prema predanju, sedmog dana nakon smrti se prikazao svom učeniku Domentijanu, svetao i radostan kao "sin svetlosti" kakav je postao.

Verovanja i Običaji

Jevtimije Veliki se smatra zaštitnikom slabih i nesrećnih ljudi. Veruje se da je veliki greh na današnji dan odbiti pružiti pomoć nekome ko je u nevolji, jer bi se time uvredio Prepodobni Jevtimije Veliki, a život bi mogao proći bez njegovog blagoslova.


Današnji praznik je prilika da se setimo života i dela Prepodobnog Jevtimija Velikog, čoveka čija je mudrost ostavila dubok trag u pravoslavnoj tradiciji. Njegova predanost služenju drugima i učenje o važnosti truda i dobrote ostaje inspiracija vernicima širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading