UPOZORENJE SPECIJALISTE RADIOLOGIJE: Ako dugo pričate mobilnim telefonom, rizik od dobijanja KANCERA se povećava za 50 odsto!

Autor:

Vesti

12.02.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sad smo izloženiji zračenju, ne samo od mobilnih, već i od drugih aparata, izjavio Dr Vladimir Sinicki

UPOZORENJE SPECIJALISTE RADIOLOGIJE: Ako dugo pričate mobilnim telefonom, rizik od dobijanja KANCERA se povećava za 50 odsto!

Foto: shutterstock

Dr Vladimir Sinicki, specijalista radiologije i kvantne medicine, upozorio je da i dalje važe isti podaci do kojih se svojevremeno došlo istraživanjem sprovedenim u Americi. Ako satima razgovarate mobilnim telefonom, rizik od dobijanja neke vrste kancera, posebno kancera mozga, povećava se za čak 50 odsto!

- Moje istraživanje u ordinaciji je pokazalo da svaki razgovor telefonom preko jednog minuta veoma štetno deluje na organizam i dovodi do postepenog zagrevanja mozga - naveo je Sinicki za Tanjug, kao i da smo sad izloženiji zračenju ne samo mobilnih telefona, već i svih drugih aparata.

Poznati lekar naveo je i nekoliko saveta kojih bi trebalo da se pridržavamo prilikom upotrebe mobilnog telefona. Prema njegovim rečima, potrebno je da u momentu kad se osoba javlja na telefon, on ne bude blizu glave jer su tu najjača zračenja, da se ograniče pozivi na jedan minut i da se, ako je moguće, koriste slušalice. Na taj način bismo se više zaštitili od zračenja.

Foto: shutterstock

Korišćenje telefona ima najštetniji uticaj na decu

O povezanosti između zračenja telefona i ozbiljnih zdravstvenih problema, među kojima je i tumor mozga i drugih organa, ukazala je i studija Nacionalnog toksikološkog programa SAD (NTP). Zaključak je upravo da ljudi koji pričaju telefonom nekoliko sati dnevno imaju 50 odsto veće šanse da razviju rak mozga od onih koji telefon koriste znatno manje.

I Agencija za radijaciju i nuklearnu bezbednost u Finskoj, nakon sprovedene dvogodišnje studije, zaključila je da štetno zračenje mobilnog telefona može dovesti i do oštećenja moždanog tkiva. Mobilni telefoni, naime, značajno ubrzavaju aktivnost našeg mozga već posle 50 minuta korišćenja.

Deca su posebno ugrožena kategorija - istraživanja su pokazala da koštana srž deteta apsorbuje do deset puta više zračenja nego kod odraslih. Zračenje telefona remeti san. Kad je čovek izložen zračenju, potrebno mu je više vremena da uđe u prvu fazu dubokog sna, pa provodimo značajno manje vremena u najdubljoj fazi sna.

Takođe, istraživanja sve više pokazuju da i anksioznost ima veze sa zračenjem mobilnih telefona (anksioznost nije isključivo psihološki problem, koren takvih problema je često biološke prirode).

Kod muškaraca izloženost štetnom zračenju mobilnih direktno utiče na broj i pokretljivost spermatozoida, zbog čega muškarci ne bi trebalo da nose telefone u džepu pantalona.

Saveti kako da izbegnete
da vam mobilni sprži mozak

1. U trenutku kad se javljate na mobilni, nemojte da vam telefon bude blizu glave
- Naime, kad vam telefon zazvoni, uspostavite vezu bez približavanja telefona glavi, a potom ga približite. U trenutku javljanja su najjača zračenja, pa se trudite da ih izbegnete

2. Pozive ograničite na jedan minut
- Mobilni telefoni zrače, a kako danas ne možemo da zamislimo život bez njih, potrudite se bar da ograničite razgovore što je više moguće. Svaki razgovor telefonom duži od jednog minuta izuzetno štetno deluje na organizam i dovodi do postepenog zagrevanja mozga

3. Koristite slušalice
- Kupite slušalice i telefonske razgovore obavljajte preko njih. Na taj način ćete se u velikoj meri zaštititi od zračenja

4. Ograničite upotrebu mobilnog
- Štetno zračenje mobilnog telefona može dovesti i do oštećenja moždanog tkiva. Posle već 50 minuta korišćenja telefona, značajno se ubrzava aktivnost našeg mozga. Koštana srž dece asporbuje do 10 puta više zračenja nego kod odraslih


Stručnjaci o 6G mreži

Matematičar i stručnjak za informacione tehnologije prof. dr Petar Kočović rekao je, govoreći o 6G mreži, da je za nju pošto je frekvenca u milimetarskom domenu, potreban povećan broj baznih stanica i da postoji mogućnost da svaki mobilni telefon bude bazna stanica s mogućnošću da prenese podatak na drugi telefon.
- Bez obzira što su Japanci, Amerikanci i Kinezi najavili puštanje eksperimentalne faze 6G mreže, oni sad rade eksperimente na velikoj količini uređaja koji nisu samo mobilni telefoni, nego su i uređaji iz kategorije veštačke inteligencije, s obzirom da je 5G napravljen i za te potrebe - naveo je Kočović.
Objasnio je da su prvobitne mreže od 1G do 4 G bile u radio spektru, da je u mikrotalasni prebačena 5G mreža, pa su se tu vodile polemike dok nije skroz prebačena prema radio spektru, a da sad 6G mreža treba da ide i do tri teraherca, što znači da će biti u infracrvenom domenu. Dodao je da je sve trenutno u eskperimentalnoj fazi.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading