OGORČENA BORBA IVANE MITROVIĆ IZ SREMSKE MITROVICE: Bivši muž mi je oteo dete, potplatio je da dobije starateljstvo

Autor:

Vesti

11.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pisala sam žalbe svim nadležnim institucijama u Somboru, ali su svi na njegovoj strani, kaže očajna majka

OGORČENA BORBA IVANE MITROVIĆ IZ SREMSKE MITROVICE: Bivši muž mi je oteo dete, potplatio je da dobije starateljstvo

Foto: Privatna arhiva

Ivana Mitrović, rodom iz Sremske Mitrovice, godinama se bori sa zakonom, pravdom, nadležnim institucijama i bivšim partnerom da bi konačno držala svoje dete u naručju. Naime, ona za Srpski telegraf kaže da je Osnovni sud u Somboru bez osnova dodelio Č. E. starateljstvo nad njihovom ćerkicom.


- S njim sam se upoznala 2014, sve je delovalo idealno, ali sam se prevarila. Već tada je koristio psihoaktivne supstance, a potom je počeo da me maltretira i fizički i psihički, pa sam odlučila da ga ostavim posle samo godinu dana veze. Ubrzo potom saznajem da sam trudna, ali sam odlučila da ipak rodim dete, bez obzira na to što ću ga sama odgajiti. Kad sam mu javila da sam trudna, uopšte se nije zainteresovao - priča Ivana.


TUKAO I SILOVAO


Kada se porodila, Č. E. ponovo je uspeo da joj se približi, obećavajući da će da se promeni, ali je posle pomirenja opet počeo po starom: zlostavljao na sve načine, fizički nasrtao, silovao, čak i pretio ubistvom...


- Žalila sam se nadležnim institucijama, gde su odbili moje žalbe. Ipak, nakon nekog vremena, tačnije 2017, uspela sam da dobijem starateljstvo, ali nas je obe izbacio iz stana gde smo zajedno živeli. Prijavila sam ga i dobio je zabranu prilaska, a meni je iskočio posao u Sloveniji, gde sam s ćerkicom otišla 2019. - u dahu govori Ivana.
U međuvremenu je sklopljen sporazum o zajedničkom starateljstvu koji podrazumeva da on viđa dete na određeni vremenski period, ali da Ivana dovodi dete i da ga vozi iz Slovenije u Srbiju i nazad. Međutim, već 2021. ona saznaje da je Č. E. podneo zahtev za samostalno starateljstvo i dobija podršku slovenačkih institucija.


- Uveren sam da je nekom u Centru za socijalni rad platio da bi dobio starateljstvo početkom marta prošle godine. Dete je reklo da ne voli da ide kod oca jer joj tamo nije lepo, ali uzalud. S detetom se retko čujem, a i tada razgovori traju kratko i svaki put dete šalje signale da ne može da razgovara, kao da me moli za pomoć. Svim srcem želim da budem s njom, zbog nje ću sve uraditi, goniću ih do kraja - očajna je majka.

 

STRAH OD PRESUDE


Žalbe Centru za socijalni rad u Somboru i svim nadležnim institucijama ostaju bez odgovora, osim šture informacije da će sve biti u redu:


- Svi su na njegovoj strani bez ikakvog osnova. Po zaključku sudskih veštaka, Č. E. podoban je da bude otac. Kada sam ih pitala kako su odbacili optužbe zbog nasilja u porodici i korišćenje psihoaktivnih supstanci, dobila sam odgovor da je korišćenje bilo periodično i da se tome ne daje mnogo značaja, a nasilje u porodici se, prema njima, završavalo samo na rečima.
Konačno suđenje je zakazano za april, međutim, Ivana strahuje da bi sud mogao da donese odluku i ranije.
- Nadam se da ću zakonskim putem uspeti da vratim svoje dete - ne gubi Ivana nadu.


Osnovni sud u Somboru: Otac čist pred zakonom


Kontaktirali smo i s Osnovnim sudom u Somboru da bismo dobili informaciju na osnovu čega je Č. E. dobio starateljstvo.


- Postupak i dalje teče. Pored donete presude, u predmetu je doneto i rešenje kojim je određena privremena mera do pravosnažnog okončanja predmetnog postupka kojom je određeno samostalno vršenje prava nad detetom od ostane Č. E., te je određen način održavanja ličnih odnosa majke s detetom. Što se tiče upita u vezi nasilja u porodici za oca, obaveštavamo vas da je rešenjem suda 2021. doneta mera zabrane prilaska žrtvi nasilja, ali prema Č. E. nisu pokretani niti vođeni postupci zbog krivičnog dela nasilje u porodici, tako da je on po evidenciji neosuđivan. Nemamo saznanja o bilo kakvom postupanju Č. E. koje je u suprotnosti sa sudskom odlukom - navode iz suda.


Sve nade u reviziju


U međuvremenu je Ivana poslala pritužbu na rad Centra za socijalni rad, gde su obećali da će poslati inspekciju kod Č. E., a predmet je još na Vrhovnom sudu. Ukoliko se odbije revizija, Ivana neće imati šanse da dobije dete, u suprotnom, predmet se vraća na ponovno odlučivanje.


- Svakako ću ići do kraja, i do Strazbura, neću odustati, ali bi bilo za nas dve od velikog značaja ukoliko bi sada Vrhovni sud prihvatio reviziju, a sad da li će uvideti nepravilnosti ili ne, ne znam. Sumnjam da će neko ići protiv mišljenja veštaka, koji su u našem slučaju i napravili problem izveštajem za koji verujem da je otac platio - optužuje majka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (8)

Loading
Selena

11.02.2024 23:26

Konačno da je neko pokrenuo ovu temu. CSR Sombor je najgora ustanova u našoj zemlji. Igraju se životima naše dece. Sada bi trebalo ispitati sve navode i ono sto se prica po Somboru koja to advokatica ima veze na KC Vojvodina i koji vestaci uglavnom vestače njene stranke? Nadlezni da reaguju…

Zoran

12.02.2024 06:35

@Selena - Zna se vrlo dobro koja je to Advokatica, i sta radi CSR u Somboru.

Živa

12.02.2024 05:48

…i što se čudimo? Ovo je Srbija i nazalost mnogo je roditelja koji su ovo doziveli…podrska!!!

Veštak

12.02.2024 05:51

Dajte imena tih vestaka nemojte sad pod tepih!