EVO ŠTA ĆE RADITI, A ŠTA NE TOKOM DRŽAVNOG PRAZNIKA! Pojedine usluge će biti BESPLATNE, ali neke biste mogli da platite i DUPLO!

Autor:

Vesti

09.02.2024

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Detaljan spisak.

EVO ŠTA ĆE RADITI, A ŠTA NE TOKOM DRŽAVNOG PRAZNIKA! Pojedine usluge će biti BESPLATNE, ali neke biste mogli da platite i DUPLO!

Foto: Shutterstock, Tanjug-S.Acimovic

Sretenje, odnosno Dan državnosti Srbije, jeste državni praznik koji se obeležava 15. i 16. februara, pri čemu ovi neradni dani ove godine "padaju" na četvrtak i petak. Ova činjenica posebno obraduje školarce jer će uživati u kratkom odmoru koji se proteže do ponedeljka, kao i sve zaposlene koji tih dana neće raditi, te će imati priliku da iskoriste četiri slobodna dana za lep produženi vikend, uključujući i subotu i nedelju.

Za vreme dva dana državnog praznika, škole i vrtići neće raditi, stoga je važno da roditelji na vreme organizuju čuvanje dece. Tokom Sretenja, 15. i 16. februara, svoje aktivnosti obustavljaju i državne institucije, uključujući šaltere, pošte i banke, čiji zaposleni će biti slobodni, u skladu sa zakonom koji reguliše državne i druge praznike u Republici Srbiji.

Beogradski tržni centri neće imati slobodne dane. Svi tržni centri u prestonici radiće uobičajeno 15. i 16. februara, od 10 do 22 sata.

Očekuje se da će tokom dana državnog praznika biti povećan broj poseta određenim mestima zbog više slobodnog vremena koje ljudi imaju na raspolaganju. Bioskopi koji se nalaze u tržnim centrima radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Što se tiče radnog vremena supermarketa, Sekretarijat za privredu navodi da privredni subjekti u Beogradu, koji se bave zanatskom i trgovinskom delatnošću, moraju raditi tokom praznika. Specifično, 14. februara, objekti koji nude širok asortiman proizvoda, uključujući prehrambene artikle (kao što su hipermarketi, supermarketi, mini-marketi i slično), moraju biti otvoreni najmanje od 9 do 18 sati.

- Na Sretenje, 15. februara (četvrtak), dežurni trgovinski objekti imaju opciju da ne rade;

- 16. februara, u petak, dežurni trgovinski objekti treba da budu otvoreni najmanje od 9 do 12 sati.

Što se tiče radnog vremena apoteka u Beogradu, apoteke koje pripadaju sistemu "Apoteka Beograd" neće raditi tokom državnih praznika. Ipak, pojedine apoteke dežuraju non-stop, uključujući one na adresama Nemanjina 2, Kralja Milana 9, Glavna 24 (Zemun), Maršala Tolbuhina 30, i Dr Đorđa Kovačevića 27. Ako bude bilo promena u radnom vremenu državnih apoteka, informacije će biti ažurirane na sajtu Apoteka Beograd, stoga se preporučuje da se informacije provere pre odlaska.

Većina privatnih apoteka neće raditi ponedeljak i utorak, izuzev onih privatnih apoteka koje funkcionišu non-stop i koje će biti dežurne.

Tokom dana praznika, odnosno 15. i 16. februara, na svim linijama gradskog prevoza važiće nedeljni red vožnje, što znači manje vozila na ulicama.

Ukoliko, pak, u četvrtak i petak odlučite da se vozite taksijem, skuplje ćete platiti vožnju. Naime, kako kažu iz jednog beogradskog taksi udruženja, tarifa će biti praznična, odnosno - nedeljna, tj. skuplja.

Rade dežurne pošte

Na državni praznik Sretenje radiće 72 dežurne pošte – u Beogradu i svim većim gradovima i turističkim centrima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.

Ostale, koje nisu dežurne, neće raditi.

Parking se neće naplaćivati, ali će dežurne služve pauk raditi.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading