VLADA SRBIJE USVOJILA ZAKLJUČAK O LEČENJU OBOLELIH OD RETKIH BOLESTI! Na inicijativu Vučića biće izdvojen ogroman novac, a evo i koliko!

Autor:

Vesti

08.02.2024

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno najavio plan "Skok u budućnost" koji uključuje značajna ulaganja u zdravstveni sektor, posebno kada su retke bolesti i inovativni lekovi u pitanju.

VLADA SRBIJE USVOJILA ZAKLJUČAK O LEČENJU OBOLELIH OD RETKIH BOLESTI! Na inicijativu Vučića biće izdvojen ogroman novac, a evo i koliko!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila Zaključak o načinu finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2024. godini. Ovo je važan korak koji će omogućiti nastavak i započinjanje lečenja pacijenata koji se bore sa retkim oboljenjima. Za tu namenu je iz budžeta za 2024. godinu obezbeđeno ukupno 7.200.000.000 dinara, što je značajna suma koja će biti od velike pomoći ovoj osetljivoj populaciji.


Sredstva su namenjena pacijentima za koje Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

Pored finansijske podrške za lečenje, država je pokrenula i inicijativu za pružanje dodatne pomoći obolelim osobama. To uključuje isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 25.000 dinara, vaučere za kupovinu lekova i medicinskih sredstava u iznosu od 35.000 dinara, kao i vaučere za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara.

Ova inicijativa je od izuzetnog značaja jer pruža praktičnu podršku pacijentima u njihovoj borbi sa retkim bolestima.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno najavio plan "Skok u budućnost" koji uključuje značajna ulaganja u zdravstveni sektor, posebno kada su retke bolesti i inovativni lekovi u pitanju. On je istakao da će budžet za retke bolesti i inovativne lekove biti povećan za više od 200.000 miliona evra. Ova najava predstavlja ohrabrujući signal za sve one koji se suočavaju sa retkim oboljenjima i ukazuje na posvećenost države u unapređenju zdravstvene zaštite u zemlji.

Ukupna podrška koju Vlada pruža osobama obolelim od retkih bolesti, kako kroz finansijska sredstva namenjena lečenju, tako i kroz dodatne vidove pomoći, predstavlja korak napred ka stvaranju inkluzivnog sistema zdravstvene zaštite koji brine o svim svojim građanima, uključujući i one sa retkim oboljenjima. Ova inicijativa ima za cilj da olakša teret obolelim osobama i njihovim porodicama, pružajući im podršku i nadu u bolju budućnost.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
ivan

08.02.2024 16:51

Dok se Vlada Srbije bori da gradjanima obezbedi sto bolje uslove za zivot, opozicija kanali Srbiju gde god moze.

Ena

08.02.2024 17:00

Sjajna vest za sve obolele od retkih bolesti i njihove porodice. Njima je novac najpotrebniji.

Nikolina

08.02.2024 17:01

Novac je Vlada usmerila u pravom smeru.

Srle

08.02.2024 18:14

Nažalost, teška ali istinite tema. Sa njom se treba boriti i pomoći svima, a predsednik upravo to i radi.