ŠTA RADITI U SLUČAJU NOVE PANDEMIJE? EU ulaže još 12 miliona evra u srpsko zdravstvo i 35 laboratorija - DA BUDEMO SPREMNI ZA NOVE KRIZE!

Autor:

Vesti

08.02.2024

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fabio Skano, direktor Kancelarije SZO u Srbiji, naglasio je važnost pripreme sistema za odgovor na vanredne situacije, ističući da zdravlje igra ključnu ulogu u kvalitetu života.

ŠTA RADITI U SLUČAJU NOVE PANDEMIJE? EU ulaže još 12 miliona evra u srpsko zdravstvo i 35 laboratorija - DA BUDEMO SPREMNI ZA NOVE KRIZE!

Foto: shutterstock

Pandemija kovida-19 otvorila je pitanje spremnosti zdravstvenih sistema širom sveta da odgovore na buduće krizne situacije. Upravo iz tog razloga, Evropska unija je izdvojila 12 miliona evra kako bi pomogla zdravstvenim ustanovama u Srbiji da efikasno odgovore na potencijalne opasnosti po zdravlje u budućnosti.

Modernizacija laboratorija i sistema e-Zdravlja

U okviru projekta koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, planirano je da do 2027. godine bude rekonstruisano i opremljeno 35 referentnih mikrobioloških laboratorija u Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Osim toga, biće unapređen sistem e-Zdravlja i platforme kako bi lekarima omogućili pristup istoriji bolesti i terapiji pacijenata u realnom vremenu.

Jačanje pripremljenosti za vanredne situacije

Ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, istakao je važnost pružanja najbolje opreme i najaktuelnijih podataka zdravstvenim radnicima kako bi mogli da efikasno obavljaju svoj posao, lečeći ljude i spasavajući živote. Ministarka zdravlja Danica Grujičić naglasila je da će ovakvi projekti doprineti približavanju standardima EU u nadzoru i kontroli zaraznih bolesti, kao i u jačanju otpornosti sistema javnog zdravlja.

Uloga digitalizacije zdravstvenog sistema

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević istakla je da je digitalizacija zdravstvenog sistema ključna za dalje unapređenje rada, dok je Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP u Srbiji, najavio nadogradnju Registra rizika od katastrofa podacima o rizicima po javnom zdravlju.


Fabio Skano, direktor Kancelarije SZO u Srbiji, naglasio je važnost pripreme sistema za odgovor na vanredne situacije, ističući da zdravlje igra ključnu ulogu u kvalitetu života.

Priprema za nove izazove

Učesnici konferencije su obišli jednu od referentnih laboratorija u "Batutu", koja će biti unapređena. Prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje, istakla je značaj unapređenja laboratorija i primene novih metoda kao što je sekvenciranje, kako bi se omogućilo brže reagovanje na potencijalne pretnje po javno zdravlje.

Ukupno, ova inicijativa predstavlja značajan korak ka jačanju zdravstvenog sistema Srbije i pripremi za potencijalne buduće izazove u oblasti javnog zdravlja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading