OSTAVIO JE NEIZBRISIV TRAG U NAŠOJ KULTURI! Danas se navršilo 160 godina od smrti Vuka Karadžića! Sećanje čuva i Univerzitet u Pitsburgu

Autor:

Vesti

07.02.2024

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rođen 1787. godine u Tršiću kod Loznice, Vuk Stefanović Karadžić je bio samouk, a već kao 17-godišnjak postao je pisar jadarskog ustaničkog prvaka Đorđa Ćurčije.

OSTAVIO JE NEIZBRISIV TRAG U NAŠOJ KULTURI! Danas se navršilo 160 godina od smrti Vuka Karadžića! Sećanje čuva i Univerzitet u Pitsburgu

Foto: Wikipedia

Vuk Stefanović Karadžić

Vuk Stefanović Karadžić, jedan od najznačajnijih reformatora srpskog jezika i pisma, iako je umro pre 160 godina, i dalje zauzima važno mesto ne samo u srpskoj kulturi, već i na univerzitetima širom sveta. O njegovom životu, radu i nasleđu govori se sa poštovanjem i divljenjem, a njegov uticaj se oseća i danas, posebno u oblasti obrazovanja mladih generacija.

Rani život i obrazovanje

Rođen 1787. godine u Tršiću kod Loznice, Vuk Stefanović Karadžić je bio samouk, a već kao 17-godišnjak postao je pisar jadarskog ustaničkog prvaka Đorđa Ćurčije. Njegova radoznalost i želja za znanjem vodili su ga ka Velikoj školi u Beogradu, koju je osnovao Dositej Obradović 1808. godine, gde je postao jedan od prvih, ali i najstarijih đaka.

Reformator srpskog jezika i pisma

Vuk Stefanović Karadžić je postao poznat po svojim reformama srpskog jezika i pisma. Godine 1814. objavio je prvu zbirku sakupljenih pesama pod nazivom "Mala prostonarodnja slaveno-serbska pesmarica", a iste godine štampana je i prva verzija njegove gramatike "Pismenica serbskoga jezika po govoru prostoga naroda". Njegovo najznačajnije delo, "Srpski rječnik", objavljeno je 1818. godine u Beču, a u njemu se nalazi oko 26.000 reči. Vukovim reformama je uveden fonetski pravopis, a njegovo pravilo "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano" postalo je osnovno načelo reformisanog pravopisa.

Nasleđe i uticaj

Vuk Stefanović Karadžić je svojim radom i istraživačkim delom postao začetnik etnografije i etnologije u Srbiji. Njegovo delo je sabrano u čak 39 tomova, a njegova značajna istraživanja obuhvataju običaje, verovanja i predanja naroda koji su naseljavali srpske zemlje. Pored toga, bio je autor više značajnih dela srpske književnosti i istorije, među kojima se ističu "Život i običaji naroda srpskog", "Srpske narodne pesme" i "Srpske narodne poslovice".


Vuk Stefanović Karadžić je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kulturi i jeziku, a njegov rad i reforme imaju dalekosežan uticaj i danas. Njegovo nasleđe se neguje širom sveta, a važnost njegovog doprinosa srpskoj kulturi i jeziku je nemerljiva.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading