BRUKA I SRAMOTA! Vandali divljali na mestu gde je UBIJENO na hiljade Srba u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Autor:

Vesti

05.02.2024

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nažalost, ovo nije prvi put da se spomen-park Jajinci našao na meti nesavesnih građana.

BRUKA I SRAMOTA! Vandali divljali na mestu gde je UBIJENO na hiljade Srba u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Foto: RTS

 

Spomen-park Jajinci, mesto posvećeno sećanju na srpske žrtve iz Drugog svetskog rata, ponovo je postao žrtva vandalizma.

Naime, na društvenim mrežama se pojavila fotografija koja prikazuje vozilo koje je prešlo preko zelene površine spomen-parka, ostavljajući za sobom tragove driftovanja. Ova slika je izazvala veliko negodovanje među korisnicima društvenih mreža, a šokirala je i javnost koja je sa nevericom pratila ovaj događaj.



Povratak nesavesnih građana

 Početkom 2022. godine, vandalizam je bio prisutan kada su kvadovi prelazili preko humki, ostavljajući vidljive šare od guma oko spomenika. Takođe, vožnjom oko zelene površine stvoreni su krateri, narušavajući mirnoću i spokoj ovog memorijalnog mesta.

Nedostatak poštovanja prema sećanju

Nesavesni građani koristili su spomen-park kao poligon za vožnju, čak su organizovali piknike na ovom mestu, dok su se pojedine osobe sunčale pored spomenika posvećenog žrtvama. Ovakvo ponašanje nesumnjivo je nepoštovanje prema sećanju na desetine hiljada srpskih žrtava iz Drugog svetskog rata, čime se narušava dostojanstvo ovog memorijalnog mesta.

Zabrinjavajuće je što se ovakvi incidenti ponavljaju, istovremeno ukazujući na nedostatak svesti o značaju očuvanja istorijskih spomenika i poštovanja prema istorijskim događajima. Potrebno je preduzeti adekvatne mere kako bi se sačuvalo dostojanstvo spomen-parka Jajinci i omogućilo posetiocima da se odaju počast žrtvama bez uznemiravanja i ometanja. Ovaj problem zahteva hitno rešavanje kako bi se sačuvalo sećanje na prošle događaje i omogućila dostojanstvena atmosfera u spomen-parku Jajinci.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading