SRBIJA IMA 16 NAJSAVREMENIJIH LEKOVA ZA NAJTEŽA OBOLJENJA: Statistika koja se tiče okoloških pacijenata mora da se menja

Autor:

Vesti

05.02.2024

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci ističu da, iako bolest ne može potpuno da se spreči, faktori rizika za njen nastanak mogu značajno da se smanje.

SRBIJA IMA 16 NAJSAVREMENIJIH LEKOVA ZA NAJTEŽA OBOLJENJA: Statistika koja se tiče okoloških pacijenata mora da se menja

Foto: unsplash/ Ksenia Yakovleva

Svake godine, 4. februara, Svetska zdravstvena organizacija obeležava Svetski dan borbe protiv raka kako bi podigla svest o značaju prevencije i edukacije u borbi protiv ove opake bolesti. Maligne bolesti predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u svetu, a naučnici predviđaju da će u budućnosti svaki peti muškarac i svaka šesta žena tokom svog života oboleti od raka.

Prevencija kao ključna strategija

Stručnjaci ističu da, iako bolest ne može potpuno da se spreči, faktori rizika za njen nastanak mogu značajno da se smanje. Gojaznost, loša ishrana, fizička neaktivnost, kao i upotreba alkohola i cigareta povezani su sa svakom trećom smrtnošću izazvanom kancerom. Zdrave životne navike i redovni preventivni pregledi ključni su za prevenciju malignih bolesti.

Statistika i situacija u Srbiji

U Srbiji, nakon bolesti srca i krvnih sudova, rak je drugi najčešći uzrok oboljevanja i smrtnosti. Godišnje, oko 40.000 ljudi oboli od malignih bolesti, a najčešći oblici raka su plućni, dojke, debelog creva, grlića materice i prostate.

Inovativne terapije kao nova nada

U decembru 2023. godine, u Srbiji se desio značajan pomak u borbi protiv raka. Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje našlo se čak 22 inovativne terapije, među kojima i 16 najsavremenijih lekova za lečenje različitih oblika onkoloških bolesti. Ovi lekovi, osim što drastično poboljšavaju kvalitet života pacijenata, takođe imaju pozitivan uticaj na zdravstveni sistem i društvo u celini, smanjujući dužinu hospitalizacija i bolovanja, te odlažući ranu penziju.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, naglasila je značaj nabavke nove dijagnostičke opreme koja omogućava otkrivanje oboljenja u ranim stadijumima, što je od presudnog značaja za uspešno sprovođenje inovativnih terapija. Takođe, istakla je da su sada dostupne inovativne terapije za sve tipove i stadijume karcinoma dojke, kao i za karcinome prostate, pluća, melanoma, kolorektalnog karcinoma, karcinoma jetre i multipli mijelom - malignog oboljenja krvi.

Svetski dan borbe protiv raka nam je prilika da se podsetimo koliko je važno ulagati u prevenciju, edukaciju i inovativne terapije kako bismo smanjili uticaj ove opake bolesti na društvo i pojedince.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading