PRIMENA ZAKONA NEOPHODNA: Antivakseri i roditelji koji ne vakcinišu decu moraju snositi posledice!

Autor:

Vesti

02.02.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Primena zakona za antivaksere i roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, obaveznim vakicnama, je neophodna.

PRIMENA ZAKONA NEOPHODNA: Antivakseri i roditelji koji ne vakcinišu decu moraju snositi posledice!

Foto: Shutterstock

Primena zakona za antivaksere, ali i za roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu obaveznim vakcinama mora postati učestalija kako bi se problemi sa ,,zaboravljenim" bolestima, poput velikog kašlja i morbila rešili.

Nakon što se naša zemlja prethodnih dana suočila sa teškom situacijom, gde su četiri bebe preminule od poslednica velikog kašlja, konstantno se postavljalo pitanje šta će sada biti sa antivakserima i onim roditeljima koji su odbijali da vakcinišu svoje dete?

Marko Pantić, advokat u razgovoru za Republiku ističe da naša zemlja, kada je konkretno reč o ovome, ima dobar zakon, ali da se on mora primenjivati.

- Pre svega, niko nema pravo da rizkuje nečiji život, te tako ni roditelji koji, eto, iz nekih ubeđenja odlučuju da ne vakcinišu dete. Država mora na pronađe način kako da se obračuna sa svim tim stvarima, kao i sa određenom grupom ljudi koja ima neka svoja ubeđenja kada su u pitanju vakcine, lekovi i slično - ističe Pantić i dodaje:

- Da budem precizan, ja verujem da mi imamo dobar zakon za većinu tih stvari, ali on mora da se primeni, jer je jedini način da se takve stvari zaustave, da se država obračuna sa onima koji rizukuju svoje živote, živote svoje dece, ali i drugih - ističe naš sagvornik.

 Doktor Dragoslav Popović, iz Udruženja za javno zdravlje Srbije i savetnik Unicefa za imunizaciju istakao je da se bolesti vraćaju zato što nismo bili uspešni u vakcinaciji i obuhvat nam već nekoliko godina nije onakav kakav bi trebalo da bude.

- To je veliki alarm da nešto moramo da promenimo i da moramo da se mobilišemo, da što više dece vakcinišemo u što kraćem periodu, i da zaustavimo ovo što nam se trenutno događa. Vakcinacija protiv  11 zaraznih bolesti je obavezna u praksi, i velika većina roditelja dovodi svoju decu, međutim postoji određeni broj roditelja koja ima bojazan, dileme i određenu dozu nepoverenja u vakcinaciju. Ne mogu da kažem da su oni nesavesni roditelji. To su roditelji koji imaju bojazni, koje su dobili od strane onih koji namerno pružaju nedovoljno jasne informacije o vakcinaciji, čiji je cilj da podrivaju to nepovorenje roditelja i u vakcinaciju, i u zdravstveni sistem. Na nama je da im omogućimo da te dileme reše i da što pre dovedu decu na vakcinaciju - istakao je Popović. 

SZO i UNICEF: Vakcinacija neophodna

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF poručili su da je hitna vakcinacija neophodna da bi se zaštitili životi dece od velikog kašlja. U saopšenju su podsetili da je Institut za javno zdravlje Srbije 31. januara ove godine prijavio četiri smrtna slučaja od velikog kašlja kod male dece u našoj zemlji, koja su bila suviše mala da bi bila potpuno vakcinisana. Pored toga,  prijavljeno je ukupno 1.595 potvrđenih slučajeva velikog kašlja u periodu od 1. januara 2023. do 28. januara ove godine.
SZO i UNICEF podržaće, kako su naveli, javnozdravstvene ustanove da nastave s jačanjem kapaciteta za nadzor i ideju da dopru do svakog deteta u Srbiji kako bi vakcine primili na vreme. U saopštenju se navodi i da je veliki kašalj zarazna bolest koja se obično manifestuje iscrpljujućim kašljem i koja može da pogodi svakoga, ali je najteža kod nevakcinisane dece, mlađe od godinu dana.

- U proseku, svaka dvadeseta nevakcinisana beba koja se zarazi razvije teške komplikacije koje mogu dovesti i do smrti. Adolescenti i odrasli se takođe mogu zaraziti, ali klinička manifestacija kod njih može biti blaža i stoga proći nedijagnostikovana i nelečena, što doprinosi cirkulaciji bakterije među stanovništvom.Težak oblik velikog kašlja se može sprečiti bezbednom i delotvornom vakcinom koja je dostupna širom sveta od pedesetih godina prošlog veka i deo je nacionalnih programa redovne imunizacije od 1974. godine. Od ključne je važnosti da sve bebe dobiju ovu primarnu seriju kombinovane vakcine protiv velikog kašlja - navodi se u saopštenju i dodaje da vakcine spasavaju živote, te da ih ne treba odlagati, jer je svaka doza važna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Da

02.02.2024 19:48

Moraju snositi posledice jer ugrozavaju zivote izazivaju i smrtni ishod., ali i za svako drugo ne postovanje zakona.