"MIMAKS KUPATILA" 240 DANA U BLOKADI! EFEKTIVA: UZELI ČOVEKU 200.000 DINARA, A ROBU NISU ISPORUČILI! Poznata zemunska firma dužna čak 7,8 miliona dinara, ali i dalje radi

Autor:

Vesti

30.01.2024

23:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako navode iz organizacije za zaštitu potrošača, njihovog člana su ojadili i nemaju nameru da ga obeštete.

"MIMAKS KUPATILA" 240 DANA U BLOKADI! EFEKTIVA: UZELI ČOVEKU 200.000 DINARA, A ROBU NISU ISPORUČILI! Poznata zemunska firma dužna čak 7,8 miliona dinara, ali i dalje radi

Foto: ST/N. PANČIĆ

Upozorenje! Firma "Mimaks kupatila" je u blokadi od juna prošle godine, za iznos od oko osam miliona dinara. Prema našim informacijama, i dalje rade, i dalje prodaju svoju robu.

Da li pazare uplaćuju na račun, ne znamo, ali znamo da našem članu od letos duguju robu vrednosti 200.000 dinara, koju im je ovaj uredno platio. "Mimaks" mu je do danas nije isporučio, pa je on zbog toga podneo tužbu. Kontaktirali smo s njima, odbijaju da vrate novac. Dakle, ne kupujte ništa od ove firme jer sve i da u trenutku plaćanja u radnji dobijete ono što ste kupili, izvesno je da pravo na eventualnu reklamaciju nećete ostvariti.

Naročito od ove firme ne kupujte ništa putem interneta jer tu je gotovo sigurno da robu nećete dobiti. Podelite ovo upozorenje...

Ovo je objava organizacije Efektiva, koja se bavi zaštitom prava potrošača. Njenim tragom, Srpski telegraf je proverio da li je firma "Mimas kupatila" u blokadi. I zaista jeste. I to od 6. juna prošle godine (neprekidno), a prema podacima sa zvaničnog sajta Narodne banke Srbije iznos je veći od 7,8 miliona dinara, odnosno više od 65.000 evra. Dakle, 240 dana su u blokadi, ali rade i prodaju svoju robu (i to smo proverili).

Prvi put upali u probleme

Da je firma "Mimaks kupatila" upala u probleme u prvoj polovini prošle godine pokazuje i to, što im je to bila praktično prva blokada računa u poslednjih pet godina. Oni su, dakle, pre toga normalno poslovali, ali onda je, očigledno, nešto krenulo naopako.

NAŠLI NAČIN

Lokal "Mimaks kupatila" je u Prvomajskoj ulici u Zemunu, gde je ova firma i registrovana. Na naša pitanja, između ostalog, i ono kako rade kad im je račun blokiran, odgovore nismo dobili. To se, međutim, može naslutiti iz jednog komentara ispod objave na sajtu Efektive, koji glasi:

- Posluju preko firme čiji je vlasnik majka vlasnika "Mimaksa". Maloprodaja se vrši u objektu "Mimaksa" u Prvomajskoj, ali na fiskalnom računu se vidi naziv druge firme. Inače, nova firma nema registrovano sedište u Prvomajskoj niti istaknuto poslovno ime.
E sad, iako su očigledno našli način da duguju tolike pare, a rade, ostaju pitanja koja je otvorila Efektiva. Pre svega, kako neko može biti siguran kad im uplati novac da će mu roba biti isporučena. Takođe, šta sa reklamacijama, a one su kod ove vrste robe koju prodaju "Mimaks kupatila" ne tako retka. I konačno, kada svi oni kojima zemunsko preduzeće duguje novac mogu da očekuju da će ga dobiti? Na ovo poslednje, odgovor je najverovatnije nikad, međutim, to je posao za neke druge organe.

Ekipa Srpskog telegrafa bila je u Zemunu. Ispred prodavnice smo sačekali nekoliko mušterija, kojima nije bilo poznato da je firma u blokadi, ali nisu ni bilo šta kupili jer je roba, kako nam je reklo nekoliko njih, skuplja nego na drugim mestima. Porazgovarali smo i s komšijama, od kojih nam je jedan rekao da je načuo da firma "Mimaks kupatila" ima problema u poslovanju.

- Moj rođak je nešto s njima ranije radio, ali je prestao i našao druge poslovne partnere. On mi je rekao da "Mimaks" duguje veliki novac i da ne zna kako će se izvući iz problema. Od vas sad čujem da posluju preko druge firme, međutim, mislim da ni to neće moći doveka. Ne znam šta se desilo, ovo preduzeće dugo postoji i znam da je ranije često bila gužva jer su imali povoljne cene. Sudeći po malom broju kupaca, sada očigledno nije tako - rekao nam je stariji Zemunac.

PUT U STEČAJ

Kako su nam objasnili finansijski stručnjaci, velika je verovatnoća da će "Mimaks kupatila" na kraju završiti u stečaju.

- Problem je, ipak, što takva preduzeća najćešće nemaju imovinu i poverioci nemaju odakle da se namire. A onda vlasnik propale firme prosto registruje drugu firmu i nastavi da radi isto što je radio i do tada. Ne kažem da je to ovde slučaj, ali u praksi često sve tako funkcioniše - objašnjava naš sagovornik i dodaje:

- Možda bi dobro rešenje bilo da se vlasniku firme koja ode u stečaj, a ne namiri dugovanja zabrani registrovanje novih preduzeća. Jedino što bi teoretski on firmu mogao da registruje na nekog drugog i opet sve po starom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Deksi

04.02.2024 22:36

Sad se zovu nomax