OD DANAS STARTUJE PRIJAVA ZA JEDNOKRATNU POMOĆ I VAUČERE: Objavljeno ko ima PRAVO NA NJIH i koliki su iznosi!

Autor: D.B.

Vesti

29.01.2024

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pacijenti sa retkim bolestima mogu da prijave za tri vrste vaučera.

OD DANAS STARTUJE PRIJAVA ZA JEDNOKRATNU POMOĆ I VAUČERE: Objavljeno ko ima PRAVO NA NJIH i koliki su iznosi!

Foto: Tanjug/ TARA RADOVANOVIĆ

Pacijenti sa retkim bolestima i porodice tih pacijenata od danas mogu da se prijave za novčane vaučere, kao pomoć za lečenje i rehabilitaciju.

Pacijenti sa retkim bolestima mogu da prijave za tri vrste vaučera – jednokratnu pomoć od 25.000 dinara, vaučere za apoteke u iznosu 35.000 dinara i za rehabilitaciju u banjama od 50.000, dinara, najavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je u jutarnjem programu TV Hepi rekla i da od 2. do 10. februara počinje isplata penzija uvećanih za 14,8 odsto.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas takođe značaj dualnog obrazovanja za mlade koji žele da postignu veći uspeh u svom profesionalnom razvoju. Prema njenim rečima, mladi koji završe srednju školu kroz dualni model obrazovanja imaju značajno veće početne plate u poređenju sa onima koji su pohađali klasičnu srednju školu.

Razlika u platama

Na nivou Republike, podaci pokazuju da su učenici koji su završili srednju školu 2023. godine kroz dualni model ostvarili prosečnu prvu bruto platu od 71.986 dinara, dok su učenici klasičnog modela ostvarili 65.375 dinara. Takođe, istaknuto je da je među učenicima Tehničke škole u Valjevu, gde je završilo 235 učenika, zaposleno 71,43% onih koji su se obrazovali kroz dualni model sa prosečnom prvom bruto zaradom od 108.989 dinara, dok je 26,7% učenika klasičnog oblika nastave ostvarilo prosečnu zaradu od 71.531 dinara.

 
Uspeh dualnog obrazovanja u praksi

Pored statističkih podataka, istaknut je i primer obrazovnog profila montera telekomunikacionih mreža u srednjoj Tehničkoj PTT školi. Od 31 učenika koji su završili ovaj profil 2023. godine, zaposleno je 66,67% onih koji su bili na dualnom modelu, dok je 31,25% bilo na klasičnom modelu. Prosečna prva bruto plata za učenike koji su pohađali dualni model iznosila je 100.224 dinara, dok je za one koji su pohađali klasični model iznosila 74.465 dinara.

Ana Brnabić je naglasila da su ovi podaci jasan pokazatelj uspešnosti dualnog obrazovanja i istakla potrebu za širenjem ovog modela obrazovanja. Takođe, istaknuto je da sve institucije i predsednik Srbije insistiraju na jačanju dualnog obrazovanja kako bi se omogućilo mladima da ostvare veći uspeh i ostvare značajnije plate u svom profesionalnom razvoju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading