POŽAR U BLOKU 70 OSTAVLJA POSLEDICE! Vazduh ZAGAĐEN - oglasio se Gradski zavod za javno zdravlje!

Autor:

Vesti

25.01.2024

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabeležene vrednosti zagađujućih materija nemaju potencijal da značajno i akutno ugroze zdravlje građana prestonice.

POŽAR U BLOKU 70 OSTAVLJA POSLEDICE! Vazduh ZAGAĐEN - oglasio se Gradski zavod za javno zdravlje!

Foto: Republika

Kvalitet vazduha u većem delu Beograda je odličan, osim na Novom Beogradu, gde se može oceniti kao zagađen, pokazuju poslednji podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje. 

Kako se ističe, zabeležene vrednosti zagađujućih materija nemaju potencijal da značajno i akutno ugroze zdravlje građana prestonice.  

Na mernoj stanici Ovča, kvalitet vazduh je odličan, na mernoj Stanici Zemun vazduh je dobar i prihvatljiv, na mernoj stanici Bulevar despota Stefana vazduh je odličan i dobar, dok se na mernim stanicama KBC dr Dragiša Mišović i Vinča vazduh ocenjuje kao odličan. 

Na Novom Beogradu, gde je u sredu u Bloku 70 izbio veliki požar, kvalitet vazduha, zbog koncentracije suspendovanih čestica, može se oceniti kao zagađen, pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ne izlazite bez preke potrebe i nosite maske

Kako su za naš portal juče potvrdili doktori, bitno je ne prebližavati se mestu gde je požar izbio, a ukoliko živite tu, da vam prozori budu zatvoreni.

- Visok je stepen aerozagađenja i inače, a ovaj požar je dodatno pogoršalo situaciju. S obzirom na to da je gorela plastika i gume, još više je štetnih materija oslobođeno. Tu su, između ostalog, i dioksini koji imaju dejstvo bojnog otrova - kazala je za primarijus dr Tatjana Radosavljević, stručnjak za plućne bolesti za Republiku i dodala:

- Najbolje je ne izlaziti napolje, pogotovo važi za ljude koji žive blizu mesta gde je izbio požar. Ako mora da se izađe, treba staviti masku, ali ne obične maske nego N 95 sa dva ventila. Ako već morate da izađete, a nemate nano maske, stavite dve hiruške maske. One vas neće vas sto posto zaštiti, ali je svakako bolje nego bez njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading