LITIJUM JE RAZVOJNA ŠANSA ZA SRBIJU: Profesor Čedomir Beljić sa RGF smatra da je rudarenje jadarita veliki potencijal naše zemlje

Autor:

Vesti

24.01.2024

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eksploatacija kod nas ne bi bila pogubna po životnu sredinu, kaže profesor Beljić.

LITIJUM JE RAZVOJNA ŠANSA ZA SRBIJU: Profesor Čedomir Beljić sa RGF smatra da je rudarenje jadarita veliki potencijal naše zemlje

Foto: Tanjug/AP Petr David Josek, RTS/printscreen, wikipedia

Čedomir Beljić o eksploataciji litijuma

Savremena civilizacija ne može da se zamisli bez rudarstva, kaže profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Čedomir Beljić! On je, gostujući na TV Pinku, istakao da dekarbonizacija ne znači da će rudarstvo nestati kao delatnost, već samo da treba da se smanji upotreba fosilnih goriva.

Baš zbog toga u celom svetu počela je trka za eksploatacijom litijuma, koji bi trebalo da bude zamena za goriva koja zagađuju prirodnu okolinu.

- To ne znači da drugi materijali koje moramo dobijati iz prirode, prosto za njih nema zamene, neće biti eksploatisani. Hoće. Ja ne mislim da je rudarstvo delatnost koja zamire, to nam i podaci širom sveta pokazuju - istakao je Beljić.

Potražnja za litijumom raste iz godine u godinu širom sveta. Ujedinjene nacije smatraju litijum stubom ekonomije bez fosilnih goriva jer se očekuje da će to biti primarni način skladištenja energije u čistim energetskim mrežama budućnosti.

- Što se litijuma tiče, on je u svakom slučaju vrlo zgodan materijal, materijal koji je neophodan da bi se dekarbonizacija izvršila, odnosno da bi smanjili ili skroz eliminisali eksploataciju fosilnih goriva. Litijum je vrlo pogodan materijal za proizvodnju baterija koje će se u budućnosti mnogo više koristiti nego što se danas koriste - kaže profesor RGF.

Republika

Foto: Profimedia Robert Michael Afp Profimedia

Rudnik jadarita

U Evropskoj uniji je već počelo rudarenje ovog minerala budućnosti i u njoj se trenutno eksploatiše šest ležišta, a 22 se još istražuju.

- Evropska unija je proglasila 32 materijala kritičnim sirovinama, plus dve strateške, bakar i nikl. Među kritičnim sirovinama se nalazi i litijum. Šta su kritični materijali? To su materijali koji su neophodni za rad, proizvodnju, opstanak industrije, a ne mogu uvek da se lako i jednostavno nađu i obezbede. Litijum jeste na toj listi Evropske unije i očigledno se smatra da je neophodan za razvoj, posebno kada u obzir uzmemo zelenu agendu - objasnio je profesor Beljić.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Čedomir Beljić

Profesor Beljić je potvrdio da je jadarit, ruda litijuma koja se nalazi u Srbiji jedinstvena na planeti.

- Jedinstvena je u svetu jer se takva asocijacija minerala ne nalazi nigde u svetu, osim u tom našem ležištu. Rude ima dosta, velika količina je overena. To svakako može da bude značajan potencijal za našu zemlju, to je naša razvojna šansa.

Republika

Foto: wikipedia

Jadarit

Protivnici eksploatacije litijuma tvrde da je rudarenje ovog minerala pogubno po ekologiju.

- Ja kao rudarski inžinjer kažem da postoji ekološki prihvatljiva eksploatacija litijuma. Nešto što zovemo zeleno rudarstvo ne podrazumeva da ni to nema uticaja naživotnu sredinu. Svaka čovekova delatnost vezana za materijalnu proizvodnju ima uticaja na životnu sredinu, samo je pitanje koliki je taj uticaj. Da li je prihvatljiv ili neprihvatljiv? Ja smatram da što se tiče rudarstva, može da se ekploatiše litijum bez pogubnog uticaja na životnu sredinu. Uz to kod nas ne bi bilo površinske eksploatacije već bi se to radilo podzemno.

Republika

Foto: Profimedia Robert Michael Afp Profimedi

Rudnik

On je dodao i da je mnogo paradoksa vezano za rudarstvo pa i to da se pojedinci iz pokreta zelenih, koji se zalažu za očuvanje prirode i koji se zalažu za dekarbonizaciju u isto vreme protive eksploataciji litijuma i ruda koja bi trebalo da u budućnosti u potpunosti zamene fosilna goriva.

- Paradoks je da je Evropska unija u kritične materijale uvrstila i koks koji se dobija iz uglja i iz nafte, i to pokazuje da paradoks prati ovu naše delatnost - rezimirao je Beljić.

Rekordni profiti od rudarstva u 2023.

Profesor Beljić je rekao da je rudarstvo u svetu u 2022. zabeležilo rekordnu zaradu.


- Rudarstvo raste, rastu ulaganja, a još jedan paradokse je da su počela da rastu ulaganja i u ugalj, koja su u 2023. bila za deset odsto veća.   A. Anđelić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Ana

24.01.2024 22:32

Dakle krenuli su da to proguraju.. Ne zanima ih ni uništenje prirode, ni protivljenje ljudi, ni ekološka katastrofa.. Samo suva lova