NOSE POSEBNA ZNAČENJA ZA PORODICE! Evo šta znači ako vam se prezime završava na -ov ili -ić! SIMBOLIKA JE JAKA

Autor: D.B.

Vesti

24.01.2024

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prezimenska osnova može biti različita, a najčešće je to lično ime rodonačelnika određene porodice.

NOSE POSEBNA ZNAČENJA ZA PORODICE! Evo šta  znači ako vam se prezime završava na -ov ili -ić! SIMBOLIKA JE JAKA

Foto: ST/Vladimir Lukić

Prezimena su deo našeg identiteta i često otkrivaju mnogo toga o našem poreklu i korenima. Nastala su u drugoj polovini 14. veka, a u slovenskim narodima korišćeno je mnogo sufiksa prilikom njihovog nastajanja. Na primer, najčešći nastavak -IĆ znači malo i mlado, dok -OVIĆ upućuje na "potomka od…".

Srpska prezimena i njihov značaj

Većina srpskih prezimena prepoznatljiva je po sufiksu -ić, koji je slovenski deminutiv i ima osnovnu ulogu u stvaranju patronima i matronima. Zanimljivo je da se oko dve trećine srpskih prezimena završava na -ić ili -vić, a razlike u prezimenima između Srba iz različitih krajeva često su rezultat formiranja pod uticajem različitih vlasti.

Poreklo prezimena i njihova osnova

Prezimenska osnova može biti različita, a najčešće je to lično ime rodonačelnika određene porodice. U većini slučajeva, to je ime muškog pretka u direktnoj liniji srodstva, dok se pobočna linija srodstva javlja retko. Takođe, prezimena mogu biti nastala od imena ženskog pretka, a osnivač prezimena ne mora nužno biti krvni srodnik, već ponekad može biti i usvojitelj, staratelj ili neko drugo lice.

Trifun Pavlović je u članku "Srpski tić se preziva na ić" objasnio da prezimena mogu biti formirana i prema upečatljivoj osobini nekog od predaka, kao i prema mestu gde porodica živi ili odakle potiče.

Kroz analizu značenja prezimena, otkrivamo duboke korene i istoriju porodica, čime se očuva kulturno nasleđe i tradicija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading