JEDNA STVAR U VEZI SA SMRĆU NIKOLE TESLE JE I DALJE MISTERIJA! Mrtvog ga je pronašao ga sin njegove sestre - Evo kako je opisao taj trenutak NEIZMERNE TUGE!

Autor: D.B.

Vesti

21.01.2024

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove zaboravljene sudbine sestara Tesle bacaju novo svetlo na porodičnu istoriju ovog čuvenog naučnika.

JEDNA STVAR U VEZI SA SMRĆU NIKOLE TESLE JE I DALJE MISTERIJA! Mrtvog ga je pronašao ga sin njegove sestre - Evo kako je opisao taj trenutak NEIZMERNE TUGE!

Foto: www.profimedia.rs

Nikola Tesla

Nikola Tesla je svetski poznat kao genije elektrotehnike i jedan od najvećih inovatora u istoriji. Međutim, malo je poznato o sudbini njegovih sestara, Angeline, Milke i Marice.

Ove žene su takođe ostavile značajan trag, kako u porodičnom, tako i u društvenom smislu.


Angelinin život i nasledstvo

Angela, kao najstarija sestra, udala se za protu Nikolu Trbojevića i zajedno su imali petoro dece, od kojih su četvoro postali doktori nauka. Njen sin Nikola, poznat kao Nikolas Terbo, takođe je nasledio inovativni duh svog čuvenog strica i ostvario značajan doprinos u automobilskoj industriji. Ova grana porodice Tesle je bila izuzetno uspešna i talentovana za tehniku i inovacije.

Marica - snaga i samostalnost

Marica Tesla, srednja sestra, udala se za protu Nikolu Kosanovića i sama je podizala četvoro sinova nakon što je ostala udovica. Pokazala se kao izuzetno sposobna žena, baveći se publicistikom i dopisivanjem sa bratom Nikolom. Njeni sinovi su ostvarili značajne karijere u vojsci, medicini i politici, što svedoči o snažnom uticaju ove grane porodice u društvenom životu.

Milkina tajanstvena sudbina

Najmanje se zna o sudbini Tesline sestre Milke, koja je imala ćerku Ginu iz prvog braka, a kasnije se udala za sveštenika. Iako je njen život ostao u velikoj meri obavijen misterijom, njena uloga u održavanju porodičnih veza i tradicija je svakako bila značajna.

Ove zaboravljene sudbine sestara Tesle bacaju novo svetlo na porodičnu istoriju ovog čuvenog naučnika. Iako su njihovi životi manje poznati, njihov uticaj i doprinosi društvu su neosporni.

Upravo je Sava bio taj koji je pronašao telo Nikole Tesle u hotelskoj sobi 7. januara 1943. O tome je pisao u svojim uspomenama:

- Kada sam 7. januara 1943. ujutro ušao u Teslinu sobu, s jednim bliskim prijateljem, Tesla je ležao mrtav. Još mršaviji i bleđi malo zgrčen, sa zaleđenim sažaljivim izrazom, gotovo osmehom na licu. Na velikom okruglom stolu stajala je jedna otvorena metalna kutija, kakvih je mnogo imao, sa pismima i izvučenom slikom, poslednjom Teslinom, u grupi posetilaca 1942. godine.

Zahvaljujući Savi kao jedinom nasledniku u Americi, sva lična zaostavština Nikole Tesle je doneta u Beograd gde je formiran Muzej Nikole Tesle.

Nijedan od Maričinih sinova se nije ženio, pa je ova grana porodice ostala bez potomaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading