U SRBIJI TEK SVAKA PETA ŽENA DOJI BEBU, A SVEGA PET ODSTO MAJKI TO NE MOŽE DA RADI! U skandinavskim zemlja čak 90 odsto beba sisa! ŠTA JE RAZLOG NAŠE PORAZNE STATISTIKE!?

Autor:

Vesti

18.01.2024

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj", u okviru kojeg radi i Savetovalište za dojenje, kaže da je tačno da u Srbiji malo žena doji svoje bebe, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da u skandinavskih zemljama čak 90 odsto žena to radi.

U SRBIJI TEK SVAKA PETA ŽENA DOJI BEBU, A SVEGA PET ODSTO MAJKI TO NE MOŽE DA RADI! U skandinavskim zemlja čak 90 odsto beba sisa! ŠTA JE RAZLOG NAŠE PORAZNE STATISTIKE!?

Foto: Shutterstock

beba

Broj novorođenčadi i beba u Srbiji koje su na majčinom mleku i pored dokazanih koristi dojenja sve je manji, a zvanična statistika pokazuje da svega 19 odsto žena u našoj zemlji doji decu do šestog meseca života, iako objektivno svega tri do pet procenata majka to iz objektivnih razloga ne može da radi.

Taj procenat je daleko manji posle navršenih šest meseci beba, iako je preporuka SZO da se dojenje nastavi do druge godine života bebe.

Inače, preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da majka doji bebu minimum šest meseci, isključivo svojim mlekom, bez dohrane. Takođe, optimalno je da se i nakon uključivanja čvrste hrane dojenje nastavi do druge godine života bebe zbog brojnih zdravstvenih i emotivnih benefita.

Razlozi zašto žene u Srbiji eskiviraju dojenje, iako se ono pokazalo da pruža brojne prednosti i majci i bebi, prema rečima stručnjaka su brojni, a ginekolog Snežana Rakić, koja je dugo bila načelnica porodilišta u GAK Narodni front, kaže da nažalost, i ovde "tokovi novca"  uzimaju svoj danak.

Republika

Foto: TV Pink

Snežana Rakić

 

- Jednostavno, žene u današnje vreme nisu fokusirane samo na porodicu i decu kao što je to nekada bilo i samim tim to se odražava i na dojenje. Neke žene odustaju od dojenja jer ranije, uprkos tome što imaju pravo na porodiljsko bolovanje, moraju da se vrate na posao, neke rade i više poslova istovremeno pa ne vide da im je dojenje praktično. Lično mislim i da ih je taj program "bebi frendli" koji je jako dugo bio prisutan u našim porodilištima od toga odvraćao. Ženama je jako teško padalo kad im neko odmah posle porođaja, koji umeju da budu isprpljujući i teški, odmah donese bebu i tera na dojenje - kaže ona.

Snežana Rakić kaže da je tačno i da dosta žena neće da doji decu iz estetskih razloga, ali i da se dešava da žene jednostavno hoće, ali rano izgube mleko.

- Iako se smatra da je lučenje mleka posle porođaja prirodan proces i da tu nema mnogo polemisanja oko toga da neko nema mleka, to nije tačno. Žene su danas pod velikim stresom, neke i treniraju i to sve utiče na lučenje hormona i ceo endokrini proces. Krene ženama mleko, ali usled endokrinih poremećaja usled stresova i drugih stvari, ono i staje. Međutim, ima i onih, a njih nije malo, koje neće iz ektetskih razloga da doje. Te stavile su silikone, te neće iz ovog ili onog razloga - objašnjava Snežana Rakić.

Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj", u okviru kojeg radi i Savetovalište za dojenje, kaže da je tačno da u Srbiji malo žena doji svoje bebe, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da u skandinavskih zemljama čak 90 odsto žena to radi.

Prednosti dojenja za bebu

​- Majčino mleko sadrži optimalne hranljive materije za bebe. Ima gotovo savršenu kombinaciju vitamina, proteina i masnoće - svega što je vašoj bebi potrebno da raste...

- ...i sve to u formulaciji koja se lakše vari nego formula za bebe. Jednostavno, nemoguće je nešto tako savršeno spraviti u laboratoriji - majčino mleko se prilagođava vašoj bebi čak i prema njenim dnevnim potrebama, i drugačije je u različitim dobima dana!

- ​Majčino mleko sadrži antitela koje pomažu bebi da se bori sa bakterijama i virusima. Takođe sisanjem se kod beba smanjuje rizik od astme i alergija. Dokazano je da bebe koje isključivo sisaju prvih 6 meseci, bez dodatka formule, u manjoj meri oboljevaju od infekcija uha i respitarnih bolesti. Uopšteno, manje posećuju lekare, i brže se oporavljaju od bolesti.

- Nema zatvora, a ni proliva - bebe ne pate od zatvora zato što majčino mleko deluje kao prirodni laksativ.  Sa druge strane majčino mleko uništava i sprečava pojavu štetnih mikroorganizama, a pospešuje razvoj "dobrih" bakterija u crevima bebe.

-Zbog blagotvornih sastojaka mleka, izmet dojene bebe retko uzrokuje ojed na guzi.​
 
- ​Bebe koje sisaju uravnoteženo dobijaju na težini, sa manjom verovatnoćom da budu pregojene. 
 
- Bebe koje se doje kada odrastu imaju manji rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti; sisanje bebu u velikoj meri štiti od hroničnih bolesti kao što su: celijakija, zapaljenska bolest creva i dečiji kanceri.
 
- Kod bebe koje se hrane majčinim mlekom bolje se razvija vid, što je naročito izraženo kod prevremeno rođenih beba. Ovo se smatra posledicom DHA esencijalne masne kiseline koje ima u majčinom mleku, a koja je vitalna za pravilan razvoj oka. 
 
- Prednosti dojenja dosežu i u daleku budućnost. Žena koja je bila dojena kao beba, makar i kratko, ima 25% manji rizik od karcinoma grudi, kako pre, tako i posle menopauze.
 
- Istraživanje sprovedeno na Novom Zelandu pokazuje da dojenje 3 puta smanje rizik od nastupanja SIDS-a (sindroma izenadne smrti deteta). 
 
- Želite da vaše dete lako prihvati brokoli, prokelj ili spanać? Ovo će ići lakše ako dojite. Ukus vašeg mleka se blago menja u zavisnosti šta jedete, pa će tako i beba biti otvorenija za nove ukuse u odnosu na bebu koja se hrani isključivo mlečnom formulom koja uvek ima isti ukus. 
 
- Uzmite u obzir i to da beba ne sisa samo zato što je gladna. Bebu sisanje umiruje. Dojenje znači bliskost. Dodir kože i pogledi koje razmenjujete sa vašim mališanom dok ga nežno držite u zagrljaju doprinose zajedničkom osećaju blaženstva i duboke povezanosti.

 

Prednosti dojenja za mamu

 

- ​Dojenje ubrzava trošenje kalorija, što će vam omoći da povratite kilažu od pre trudnoće.
 
- Zbog otpuštanja hormona oksitocina, materica se brže vraća na svoju veličinu pre trudnoće i smanjuje se krvarenje nakon porođaja.
 
- Dojenje smanjuje rizik od karcinoma grudi, materice i jajnika. Jedna studija je pokazala da kod majki koje su dojile u razdoblju od 6 do 24 meseci rizik od karcinoma grudi je smanjen za 11 do 25 procenata! 
 
- Kod žena koje doje jednu godinu i duže smanjuje se rizik i od drugih oboljenja kao što su: kardiovaskularne bolesti (za 9%), visok krvni pritisak (za 12%), dijabetes (za 20%), povišeni trigliceridi (za 19%), osteoporoza.
 
- Time što odlaže pojavu menstruacije nakon porođaja, dojenje pomaže održavanju zaliha gvožđa koje se prilično iscrpljuju tokom trudnoće, porođaja i oporavka.
 
- Dojenje vam omogućava da se redovno opuštate i odmarate pored svog novorođenčeta.

(Izvor Bebo.club)

- Evo skoro se ponovo pokrenula oštra polemika oko dojenja ili nedojenja, a pokrenula ju je jedna izjava Slobode Mićalović. Naravno da ne treba osuđivati žene koje ne doje, čini mi se da to ni Sloboda nije uradila, ali uvek želim da čujem zašto to ne rade - počinje priču Gordana Plemić.

Ona kaže da je očigledno ženama u Srbiji pružiti veću podršku kad je u pitanju dojenje, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što je ono, najbolje za bebu.

Republika

Foto: youtube/printscreen

Gordana Plemić

 

- Mislim da žene nisu ni u trudnoći dovoljno pripremljene za dojenje, takođe smatram da ni u porodilištima, bar kada je u pitanju taj takozvani "zlatni sat", dakle taj prvi sat posle porođaja, kada beba treba da se stavi majci na grudi, kad treba sama da uhvati dojku, se ne radi kako treba. Dosta je i žena koje iz nekih ličnih razloga neće. Mora da se radi više na edukaciji, da se ženama pruža veća podška i da se ohrabre... Mi imamo i taj problem večiti da li je dete gladno. Pa čim se dođe iz porodilišta kući počne se sa tim... Pa su žene u dilemi, pa se lako potegne za adaptiranim mlekom. Međutim, prema preporuci SZO adaptirano mleko se tretira tek kao četvrta solucija kad je ishrana beba u pitanju. Prva je dojka, druga je izmlazanje ako žena ima problem sa dojkama, treća je mleko druge dojilje...  Zašto? Zato što adaptirano mleko nije zamena za majčino mleko i zato im je i zabranjeno reklamiranje, pogotovo pod tom parolom- ističe Gordana Plemić i navodi da koliko god žene mislile da je dojenje teško, da to nije tačno i navodi jedan vrlo jednostavan primer.

- Uvek je lakše, pogotovo noću, staviti bebu ispred sebe i podojiti nego ustajati grejati vodi, praviti mleko... Takođe, gde god da pođete, vi sa sobom imate i hranu za tu bebu.

Bonus video

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading