KO PIJE OZEMPIK, VIŠE SE NE OPIJA! Lek za dijabetes, mršavljene i ko zna šta još!

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

17.01.2024

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američko istraživanje pokazalo da su pacijenti čak 70% smanjili unos alkohola

KO PIJE OZEMPIK, VIŠE SE NE OPIJA! Lek za dijabetes, mršavljene i ko zna šta još!

Foto: Tanjug/AP

Potvrđen je još jedan neželjeni efekat sada već čuvenog leka ozempika, ali efekat zbog kojeg bi mogao da postane još popularniji...

Naime, kako opisuju neki koji su uzimali ovaj medikament, pre svega namenjen dijabetičarima, koji je svetsku popularnost stekao zahvaljući nuspojavi da pomaže pri mršavljenju, ozempik, po svemu sudeći, ubija i želju za alkoholom.

Lek je i ranije pominjan u kontekstu lečenja bolesti zavisnosti, ali sad su počeli da se javljaju i ljudi s ličnim iskustvima.

Amerikanka Mišel Uden (51) bila je navikla da pije svako veče.

- Nisam se opijala svakog dana, ali sam uživala u dve ili tri čaše vina svake večeri, tokom vikenda definitivno znatno više. Svakako, u poslednjih deset godina nije prošlo ni nedelju dana, a da nisam ozbiljno pila - ispričala je ova žena.

Zdravi ne treba da ga piju

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odlučno je presekao praksu da se ozempik izdaje zdravim osobama, koje ga koriste za mršavljenje, pre svega jer to može biti veoma opasno za njihovo zdravlje. Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić saopštila je da su kontrolom izdavanja ovog leka utvrđene nepravilnosti u 46 ustanova, protiv kojih je pokrenut postupak za naknadu štete.

Ali sa samo jednom dozom ozempika, primarno namenjenog za dijabetes tipa dva, sve se, kaže, promenilo:

- Bilo je trenutno. Uzela sam prvu injekciju u nedelju uveče, odmah sam osetila suzbijanje apetita i nisam imala nikakvu želju da pijem. Krajem te nedelje sipala sam čašu burbona i nisam mogala da je dokrajčim.

Mišel nije jedina koja je iskusila ovaj neočekivani neželjeni efekat. Tokom poslednjih nekoliko meseci, pišu američki mediji, došlo je do porasta interesovanja za potencijal leka kao novog tretmana za alkoholičare. I to sa dokazima objavljenim u istraživačkim studijama. Istraživači iz centra za zdravstvene nauke univerziteta u Oklahomi pratili su napredak šest pacijenata s poremećajem upotrebe alkohola, kojima je univerzitetska klinika za mršavljenje prepisala ozempik (prodaje se u različitim zemljama i pod drugim imenima, ali je, u suštini, reč o istom leku) i primetili znatno smanjenje konzumiranja alkohola.

- Ovo je prvo potvrđeno poboljšanje simptoma poremećaja upotrebe alkohola kod ljudi. Svi koji su dolazili uzimali su lekove zbog težine, a onda smo otkrili da su znatno smanjili unos alkohola, negde oko 70 odsto - objasnio je profesor Džesi Ričards, koji je vodio studiju.

Mučnina, dijareja, dehidratacija...

Ozempik sadrži semaglutid, koji pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi. Veoma je bitno napomenuti da se ovaj lek ne uzima na svoju ruku, već isključivo na preporuku lekara. Moguće kratkoročne posledice uzimanja ozempika za zdrave osobe su mučnina, dijareja i dehidracija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading