LAŽNJACI "OZEMPIKA" PREPLAVILI CRNO INTERNET TRŽIŠTE LEKOVA! Stručnjaci upozoravaju da ih nikako ne uzimate, MOGU VAS UBITI!

Autor:

Vesti

08.09.2023

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvodnja i distribucija "Ozempika", koji se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, stavljena je pod strogu kontrolu krajem prošle godine, kada je za njim zavladala prava pomama jer sadrži supstancu koja dovodi do mršavljenja.

LAŽNJACI "OZEMPIKA" PREPLAVILI CRNO INTERNET TRŽIŠTE LEKOVA! Stručnjaci upozoravaju da ih nikako ne uzimate, MOGU VAS  UBITI!

Foto: Shutterstock

Crno tržište lekova preplavio je "lažnjak" tableta "Ozempika", koje se preko oglasa na društvenim mrežama prodaju po ceni od 15 pa do čak 200 evra!

Preko Interneta oni se mogu kupiti i u našoj zemlji zbog čega srpski stručnjaci upozoravaju ljude da se ne igraju glavom, da ne kupuju ove nazovi lekove, još manje da ih unose u sebe, jer je i više nego jasno da se radi o lažnjacima koji mogu da im stvore ozbiljne zdravstvene probleme. 

Proizvodnja i distribucija "Ozempika", koji se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, stavljena je pod strogu kontrolu krajem prošle godine, kada je za njim i u Srbiji i u svetu, zavladala prava pomama jer sadrži supstancu koja dovodi do mršavljenja, što je izazvalo veliku nestašicu i zloupotrebu ovog leka na globalnom tržištu.

Dragutin Rajevac iz Udruženja privatnih apoteka kaže da se preko Interneta sigurno ne može naći pravi "Ozempik", a to zaključuje i po ceni po kojoj se ovaj nazovi lek prodaje na crnom tržištu.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/TV Kopernikus

Dragutin Rajevac

- Taj lek je izuzetno skup, u svetu je velika nestašica i čak ga ni privatne apoteke u Srbiji nemaju. U Beogradu se može nabaviti samo u jednoj apoteci, i to isključivo na lekarski recept. Zbog nestašice, i tu se naprave liste, pa se pacijentima, obolelim od dijabetesa, isporučuje tek posle nedelju-dve. Dakle, verovatnoća da on dospe na crno tržište takav kakav bi trebalo da bude, bilo gde u svetu, je nikakva! Postoji stroga kontrola i njegove proizvodnje i distribucije, baš zbog zloupotreba, jer su ga zdravi ljudi koristili za mršavljenje - priča Rajevac.

On dodaje da čak i da je lek koji se prodaje preko Interneta originalan, a tvrdi da nije upravo zbog cene za koju ga prodaju, za njim će isključivo posegnuti gojazni ljudi.

-Upozoravam ih da ga nikako ne uzimaju, jer će sebi stvoriti brojne metaboličke i druge probleme. Mršavljenje jeste jedna od nus pojave ovog leka, ali kad zdrav čovek uzme "Ozempik" namenjen obolelima od šećerne bolesti, on ne može ništa dobro da donese. Da ne pričam šta može da im donese "lažnjak" gde lovci u mutnom svašta u njega da stave, pa čak im prodaju za te pare i destilovanu vodu, što je i najbolje što može da im se dogodi - priča on.

I Miljko Ristić, naš poznati kardiolog, kaže da se u ovom slučaju susrećemo sa dva problema. Prvi je to što je neko uopšte došao na ideju da kupi lek koji mu uopšte nije potreban, a drugi to što je neko došao na ideju da proda lek, u ovom slučaju sigurno "lažnjak" i time ozbiljno ugrozi tuđe živote.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Miljko Ristić

- Najpre da kažem ljudima da to što se predstavlja kao lek i prodaje preko društvenih mreža, to sigurno nije. Zna se gde se uzimaju i izdavaju lekovi za opasne bolesti - u apoteci. Samim tim, ako se lek za neku opasnu bolest prodaje preko društvenih mreža, jasno je i ko ga je i kako napravio. Mi moramo da shvatimo da je dijabetes ozbiljna bolest, koja se ozbiljno tretira. Ajde da uzmemo i da je u pitanju zaista lek "Ozempik". Znate li vi koje on može ozbiljne posledice da ostavi po zdravlje zdravog čoveka ako se uzima? Jednostavno, oboriće vam šećer, upašćete u hipoglikemiju, koja se ukoliko se na vreme ne pruži prva pomoć, završava fatalno. O ovom što se prodaje preko društvenih mreža ne znam ni šta bih rekao i šta može u njemu da se nađe. Molim samo dijabetičare da ga nikako ne uzimaju - rekao je Ristić.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading