JURE OZEMPIK ZBOG PRAZNIČNE TRPEZE: Ponovo navala na lek za dijabetes!

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

29.12.2023

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubicu apetita, kako nazivaju ovaj preparat, masovno piju zdravi ljudi koji imaju muke s kilogramima

JURE OZEMPIK ZBOG PRAZNIČNE TRPEZE: Ponovo navala na lek za dijabetes!

Foto: ST/Dragan Kadić, Tanjug

Upotreba tableta za mršavljenje, a naročito lekova za dijabetes s ciljem da se smanji prejedanje tokom prazničnog perioda, nije preporučljiva, a ni učinkovita, smatraju stručnjaci. Uprkos tome, širom sveta, a tako je i kod nas, ponovo je navala, pre svega, na ozempik, lek za dijabetes, koji mnogi piju da bi mršavili. 

Bez obzira na sve savete lekara, o kojima smo u nekoliko navrata pisali, prodaja ozempika i dalje je rekordna. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Lek Ozempik

POZNATE LIČNOSTI

Upotreba lekova za dijabetes u procesu mršavljenja naročito je porasla otkako je otkriveno da mogu da pomognu ljudima da smršaju, oponašajući hormone zbog kojih se osećate siti nakon jela, ali i posle priznanja mnogih poznatih ličnosti da su ga koristile da bi skinule neželjene kilograme.

- Ovi lekovi nisu brzo rešenje za gubitak težine... Njihovim uzimanjem nećete sprečiti povećanje telesne težine kod onih koji preteruju tokom prazničnog perioda - objasnio je dr Sajmon Kork, viši predavač fiziologije na Univerzitetu "Anglija Raskin", dodajući da konzumiranje leka nije bez nuspojava, koje, iako retko, mogu biti i ozbiljne.

Mučnina, dijareja, dehidratacija...

Ozempik sadrži semaglutid, koji pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi. Veoma je bitno napomenuti da se ovaj lek ne uzima na svoju ruku, već isključivo na preporuku lekara.

Moguće kratkoročne posledice uzimanja ozempika za zdrave osobe su mučnina, dijareja i dehidratacija. Dugoročno, ko zna...

Da korišćenje lekova za dijabetes u svrhu mršavljenja tokom prazničnih prejedanja nije dobro, smatra i Dr Haršal Dešmuk, konsultant za endokrinologiju i dijabetes i viši klinički predavač na Univerzitetu Hal.

- Lekari propisuju ove lekove na osnovu specifičnih indikacija, posle detaljne procene, koja uzima u obzir kontraindikacije. Pored toga, potrebno im je postepeno prilagođavanje tokom vremena za optimalnu efikasnost, zbog čega se njihova nasumična upotreba tokom praznične sezone ne preporučuje - rekao je Dešmuk, piše Gardijan.

Podsetimo, u srpskim apotekama jedno vreme nije bilo ozempika, zbog čega su dijabetičari imali velikih problema. Sada, međutim, i oni su, poučeni tim iskustvom, napravili zalihe, posebno pred praznične dane, kada će ova druga kategorija konzumenata tog preparata, dakle oni koji bi da se ne ugoje prejedajući se tokom praznika, biti u ofanzivi.

"Batut": Nemojte čekati večeru praznog stomaka

Institut "Batut" izdao je uputstvo kakva ishrana treba da bude u vreme novogodišnjih praznika, uz upozorenje da zbog neumerene ishrane može da dođe do ugrožavanja zdravlja.

Republika

Foto: printscreen

Batut

Kako se navodi, greška koju građani prave tokom praznika je da ručak ili večeru čekaju praznog stomaka:

- Ukoliko preskočimo doručak ili ručak, bićemo gladni i sigurno nećemo biti umereni u ishrani. Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku

NAKNADA ŠTETE

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odlučno je presekao praksu da se ozempik izdaje zdravim osobama, koje ga koriste za mršavljenje. Direktorka RFZO Sanja Radojevic Škodrić saopštila je da su kontrolom izdavanja ovog leka utvrđene nepravilnosti u 46 ustanova, protiv kojih je pokrenut postupak za naknadu štete. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading