DANAS JE SABOR SVETIH APOSTOLA Ako ste u nevolji, izgovorite ovu molitvu!

Autor:

Vesti

17.01.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sećanje na "male apostole" u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

DANAS JE SABOR SVETIH APOSTOLA Ako ste u nevolji, izgovorite ovu molitvu!

Foto: printskrin


Danas, hrišćanski vernici sećaju se i drugih "malih apostola" koji su postradali u slavu Isusa. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra će obeležiti Sabor 70 svetih apostola, posvećen sećanju na stradanje apostola Stahija, Amplija i Urvana.

Sveti Stahije - propovednik i pravednik

Sveti Stahije je bio prvi episkop Vizanta, živeo i propovedao u 1. veku, i bio je pomoćnik Svetom Andreju Prvozvanom. Po verovanju, mnoge pagane je preobratio u hrišćanstvo, važio je za dobrog i pravednog čoveka, te bio poznat po svojim izvanrednim govorničkim veštinama. Nakon šesnaest godina episkopovanja, mirno je preminuo 54. godine. Sveti Stahije se posebno slavi u Rumuniji i Rusiji.

Sveti Amplije i Urvan - borci za hrišćanstvo

Sveti Amplije i Urvan su takođe bili saradnici Svetog Andreja, postavljeni za episkope - Amplije u Lidi, ili Diospolju Judejskom, a Urvan u Makedoniji. Poznati su po uništavanju idola i propovedanju hrišćanstva, zbog čega su navukli gnev mnogobožaca i na kraju bili ubijeni.

Ostali "mali apostoli" i njihovo nasleđe

Pored ovih svetitelja, sećamo se danas i drugih "malih apostola". Sveti Narkis, episkop Atine, mučen je zbog vere i takođe ubijen. Apelije sveti, episkop u Irakliji Trakijskoj, nakon dugog i bogougodnog života umro je u dubokoj starosti. Sveti Aristovul, brat apostola Varnave, propovedao je veru Hristovu u Britaniji i tamo mirno skončao.

Primeri iskrene ljubavi i posvećenosti Bogu

Svi ovi svetitelji danas su primeri iskrene i duboke ljubavi i posvećenosti Bogu. Veruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate ovim apostolima molitvom: "Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim". Prema narodnom verovanju, svima koji su iskreni u molitvi, pomoć će doći.

Kroz sećanje na ove "male apostole", vernici dobijaju inspiraciju da se okrenu veri i molitvi u teškim vremenima, nadajući se pomoći i oprostu od Milostivog Boga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading