SRBIN STOJAN DOBIO HRVATSKU NA SUDU POSLE 50 GODINA! Zbog železničke nesreće isplaćuju mu 145.000 evra!

Autor:

Vesti

16.01.2024

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neočekivani obrt!

SRBIN STOJAN DOBIO HRVATSKU NA SUDU POSLE 50 GODINA! Zbog železničke nesreće isplaćuju mu 145.000 evra!

Foto: shutterstock

Pre gotovo pet decenija, tačnije 30. avgusta 1974. godine, dogodila se najveća železnička nesreća u istoriji Hrvatske, u kojoj je život izgubilo najmanje 155 osoba. I danas, gotovo 50 godina kasnije, sudski postupci vezani za ovu tragediju su još uvek aktuelni. Pre samo nedelju dana, Stojan A., državljanin Srbije, uspeo je da dobije spor u vezi s jednim od tih sudskih procesa.

Do nesreće je došlo kada je putnički voz na liniji Atina-Dortmund, izazvan greškom mašinovođe, prešao železničku stanicu u Zagrebu sa prevelikom brzinom, ostavljajući trajne posledice na živote mnogih.

Među povređenima bio je i državljanin Srbije Stojan A. koji je u nesreći izgubio desnu ruku do ramena, a nakon 50 godina je zbog toga dobio spor i odštetu u iznosu 97.000 evra i nadoknadu sudskih troškova 47.000 evra.

Stojanu je nakon nesreće utvrđena invalidnost od 95% i zbog toga je Železničko transportno preduzeće Zagreb plaćalo rentu za tuđu pomoć i negu. Međutim, to je prestalo kada je preduzeće otišlo u stečaj.

Poslednju isplatu dobio je u junu 1991. godine, a 2008. godine je podneo tužbu protiv Hrvatske železničke infrastrukture na osnovu čega je zagrebački Opštinski sud odlučio da mu se isplate zaostale uplate.

Pokušavali su da ospore niz stvari u tužbi, pa da navedu da je zastarela, da je nazakonita jer se ne priznaje odluka srpskog suda i slično... Sud je sve ove prigovore odbio.

Hrvatska železnička infrastrukuta pokušala je da obori tužbu navodeći da Republika Hrvatska ne priznaje nijedan pravni akt bilo kog tela koji nastupa u ime bišve federacije SFRJ.

Takođe, u jednom delu presude stoji da su pokušali i da okrive Stojana A. za nesreću, ali postojali su dokumenti koji jasno okrivljuju Nikolu K. i Stjepana V., prenosi Jutarnji list.

- Na osnovu događaja, sud ocenjuje da nema dokaza kako bi bio odgovoran i suodgovoran za nastanak štetnog događaja, već su za isti okrivljeni Nikola K. i Sjepan V. koji su nesreću napravili tokom svog rada kao mašinovođa i pomoćnik mašinovođe - zaključio je sud.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading