VASKA JE NAJTRAŽENIJA MAJSTORICA ZA KROVOVE NA BALKANU! Razbija sve tabue i predrasude, a suočava se i sa VEOMA ČUDNIM ZAHTEVIMA! (FOTO)

Autor:

Vesti

13.01.2024

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaska je dama u "muškom poslu"!

VASKA JE NAJTRAŽENIJA MAJSTORICA ZA KROVOVE NA BALKANU! Razbija sve tabue i predrasude, a suočava se i sa VEOMA ČUDNIM ZAHTEVIMA! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Vaska Vasić iz Niša jedna je od retkih žena koje su, umesto tipičnih ženskih zanimanja, izabrale građevinu i građevinske radove. Njena priča počinje 2010. godine kada je kao komercijalista radila u firmi koja se bavi prodajom građevisnkog materjala.

Svojevremeno je bila i nominovana za najženu Niša, a sada je bez premca u ovom poslu, te su njene usluge tražene širom Balkana. 

- Posao u kom nemam konkurenciju je dijagnostika, tehničko rešenje i sprečavanje prodora vode u građevinski objekat. Iako mnogi misle da je ovo "muski" posao, odgovorno tvrdim da žene imaju vise talenat za hidroizolaciju - ispričala je Vaska za Republiku.

Danas Vaska radi i keramiku i vodoinstalaterske poslove, ali otkriva da ovo, ipak, nije bio posao kojim je želela da se bavi.

- Ovo zanimanje sam sasvim slučajno otkrila, okolnosti su pomogle da ga zavolim i pokrenem sopstveni biznis - navela je.

Dama na krovu, a ljudi zbunjeni

Da žene u "muškim" poslovima često bivaju žrtve predrasuda, najbolje govori i Vaskin primer. Iako se mnogi oduševe, bilo je i onih koji su negodovali.

- Na početku su bili zbunjeni, a neki i nepoverljivi.... Sada mnogi isključivo traže mene - kaže Vaska i dodaje da, ipak, do sada nije imala većih neprijatnosti.

Radila i grobnice, na 9. spratu hodala po ivici

Posao kojim se bavi Vaska nije nimalo naivan, a vrlo često mušterije imaju i čudne zahteve. Ovo zanimanje je natera i da bude nekoliko desetina metara iznad zemlje.

- Najčudnije mesto gde sam radila bila je grobnica u kojoj je ulazila voda, vlasnik je hteo da to resi dok je jos živ. Najopasnije je bilo kada sam montirala skelu na 9 spratu, gde sam metalnu cev od 6 m nosila hodajući po obodu krova - ispričala je.

Vaskinim stopama...

Ipak, njene majstorije neće ostati bez naslednika. Vaskin porodični biznis nastaviće njena deca i unuci, kaže, ali i otkriva da se od ovog posla može veoma lepo živeti.

- Moj biznis će sigurno ostati porodični biznis, samo mislim da će to biti drugacije oblik poslovanja. Inače, moja deca odlično se snalaze kao majstori, ali trenutno nemamo dovoljno sredstva da modernizujemo i uvećamo ovaj biznis - kaže i doodaje:

- Mislim da je zanimanje majstor hidroizolater najtraženije zanimanje u svetu i naravno da se od ovog posla moze pristojno živeti. -

Ipak, kako su nam majstori u zemlji u deficitu, smatra da bi mladi ovim mogli da se obezbede, kako kaže, do penzije.

- Mladima bih savetovala da se edukuju kvalitetno! Posla ima dovoljno do penzije ako sada krenu da se edukuju kao majstori - zaključila je Vaska za naš portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading