ZA DVA SATA 16 PREGLEDA I PET PRIJEMA ZBOG PRELOMA I POVREDA: Ako hodate po ledu obujte odgovarajuću obuću!

Autor:

Vesti

11.01.2024

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi se uglavnom o radnoj aktivnoj populaciji - mlađim ljudima, dok se stariji građani bolje čuvaju i ne izlaze iz kuća na ledeni teren.

ZA DVA SATA 16 PREGLEDA I PET PRIJEMA ZBOG PRELOMA I POVREDA: Ako hodate po ledu obujte odgovarajuću obuću!

Foto: shutterstock

Danas je za nepuna dva sata u Hitnoj službi Instituta za ortopediju Banjica obavljeno 16 pregleda i pet prijema pacijenata zbog chttps://www.republika.rs/tag/prelomi/40268 i teških povreda. 

Radi se uglavnom o radnoj aktivnoj populaciji - mlađim ljudima, dok se stariji građani bolje čuvaju i ne izlaze iz kuća na ledeni teren. 

 - Današnji dan je počeo intenzivno, u prva nepuna dva sata obavljeno je 16 pregleda i pet prijema. Kako stvari stoje, biće veliki broj prijema danas - rekao je za Tanjug dr Ljubodrag Zajić, pomoćnik direktora Instituta za ortopediju Banjica. 

On je dodao da je poslednja hitna služba Instituta bila je u ponedeljak, drugog dana Božića, kada se ljudi nisu mnogo kretali. 

- Tada je bilo 120 pregleda i 21 prijem. Većina primljenih je povređeno padom na klizavoj podlozi, odnosno ulici. Radi se o težim prelomima uglavnom donjih ekstremiteta, skočnog zgloba i potkolenice koji zahtevaju operativno lecenje - rekao je dr Zajić. 

Prema njegovim rečima, ostali pregledani su zbrinuti uglavnom gipsanom imobilizacijom i vraćeni kući, a kod njih se radi uglavnom o povredi gornjeg ekstremiteta, ručnog zgloba.

Nešto je drugačija distribucija po godinama u odnosu na hitne službe van zimskog perioda. Radi se radnoj aktivnoj populaciji, mlađim ljudima, dok se stariji bolje čuvaju i ne izlaze iz kuće - rekao je dr Zajić.

- Institut Banjica je dežuran ponedeljkom i četvrtkom. Mi imamo ekipu od pet lekara. Mi imamo kapaciteta da zbrinemo sve pacijente, ali bolje bi bilo da ih ima što manje. Savet građanima je da bez potrebe ne izlaze, a ako mora da se hoda po klizavom i zaleđenom terenu, onda je potrebna odgovarajuća obuća, pažnja i koncentracija, i ruke držati van džepova - rekao je dr Zajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading