BOŽIĆNO LOMLJENJE ČESNICE, TRADICIJA KOJA TRAJE DECENIJAMA: Evo šta građani misle o ovom običaju (VIDEO)

Autor:

Vesti

07.01.2024

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj čaroban događaj održao se nakon Božićne liturgije u 11 časova ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

BOŽIĆNO LOMLJENJE ČESNICE, TRADICIJA KOJA TRAJE DECENIJAMA: Evo šta građani misle o ovom običaju (VIDEO)

Foto: B. Jovanovic, Republika

Pekari Srbije priredili su spektakularno lomljenje česnice po 33. put, čime nastavljaju tradiciju koja je postala neizostavan deo božićnih proslava u Srbiji.

Ovaj čaroban događaj održao se nakon Božićne liturgije u 11 časova ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru su se okupili mnogobrojni posetioci koji koji su i ove godine uveličali ovaj tradicionalni događaj.

U organizaciji Esnafa pekara Srbije i pekare AS-Braća Stanković, česnica će ove godine biti prava atrakcija - sa više od 200 kilograma testa i 7.000 jufki.

U svakoj jufki je ugrađeno 33 zlatna dukata, dodajući dodatnu dimenziju prazničnom duhu.

Pitali smo građane šta misle o ovom događaju koji je svake godine sve posećenji: 

- Iskeno sada smo prvi put došli, nismo ranije dolazili. Organizovali smo se napokon da možemo da dođemo, da vidimo kako je to sa klincima, jedan nažalost spava sada tako da neće ni znati šta se desilo, ali eto došli smo, stvarno je divo, Hvala Vam najlepšte, trebalo bi da bude sreća, radost, prosperitet i sve najlepše za porodicu - pričao je za Republiku naš sagovornik Nemanja Bračko, koji je ovogodišnji dobitnik dukata iz česnice.

- Prvi put smo ove godine sa detetom, mislim da je to prelepo, slavimo inače u drugoj crkvi u Zemunu. Ove godine sam zbog njega došao ovde. Gužva je velika, nesnosni su neki ljudi ne prave mesta deci, ali i pored toga prođe se lepo i bude lepo. Hristos se rodi! - rekao je naš sagovornik Dragomir Ilović.

- Nažalost nismo u prilici da dolazimo svake godine, ali ove godine smo bili u prilici i došli smo prvi put sa Pavlom, sa sinom, ranije smo dolazili, a dukat nikad nismo izvukli. Smatram da je naša tradicija najlepša i kompetentna sam da pričam o tradiciji, obzirom da ne živimo u Beogradu i ako smo rođeni beograđani, ali svuda u Evropi gde smo proslavaljali Božić smo sprovodili srpsku tradiciju i mnogi stranci su bili oduševljeni našom tradicijom - ispričala je naša sagovornica Jelena Mandić.

- Božić jesta naš običaj i svake godine dolazim sa unučićima, imam ih troje. Super, bez komentara, prelepo je! Imamo puno dukata iz česnice, cela porodica ih ima - rekla je Dragica Biočanin.

- Prvenstveno želim sve ljude želim da pozdravim i da čestitam Božić. Mir Božiji, Hristos se rodi! Da smo svi živi i zdravi, da nam ova godina bude mnogo bolja. Zdravlje prvenstveno i da su sva deca na ovom svetu zdrava. Dolazmo tradicionalno svake godine, ovaj put pojačano, imamo kod kuće i bebicu, nju nažalost nismo poveli jer je mala još uvek. Šta da vam kažem, prelepo je, lep običaj, treba da se poštuje tradicija, da nas što više bude svake godine i to je to! - izjavila je za Republiku Ana Pavić Vasić

Pored toga, prisutnima je podeljeno 4.000 krstića i 2.000 paketića, čineći ovaj događaj još posebnijim.

Plato ispred Hrama Svetog Save odiše bajkovitim ambijentom zahvaljujući Božićnom seocu koje je postavljeno krajem prošle godine, a koje će trajati do 15. januara. Svečane božićne scene pružaju savršenu scenografiju za praznične radosti, posebno tokom Badnje večeri i Božića.

Na Badnji dan i Božić, plato ispred Hrama Svetog Save je poprište najposećenijih događaja u Beogradu. Paljenje badnjaka i lomljenje česnice privuklo je brojne posetioce, naročito porodice sa decom, koji uživaju u prazničnoj atmosferi i tradiciji koja slavi zajedništvo i radost Božića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading