VAŽNO SAOPŠTENJE PIO FONDA: Svi koji sami uplaćuju DOPRINOSE u 2024. godini imaće NOVE OSNOVICE - Evo koliko će sada uplaćivati!

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju sva lica koja su van osiguranja.

VAŽNO SAOPŠTENJE PIO FONDA: Svi koji sami uplaćuju DOPRINOSE u 2024. godini imaće NOVE OSNOVICE - Evo koliko će sada uplaćivati!

Foto: Printscreen

Od januara 2024. godine, važe novi uslovi za uplatu doprinosa za lica u obaveznom osiguranju prema Zakonu o PIO. Osnovice osiguranja su povećane za 14,6 odsto u odnosu na prethodni period, kako bi bile usklađene sa kretanjem zarada u prethodnoj godini. Ove osnovice su određene u procentu od prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji u prethodnih 12 meseci, zaključno sa septembrom. Najniža osnovica za 2024. godinu iznosi 40.143 dinara, dok je najviša pet prosečnih zarada, odnosno 573.470 dinara.

 

Од уплате за јануар 2023. године важе нове основице осигурања, које су за 13,4% више у односу на претходну годину и...

Posted by Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање on Четвртак, 05. јануар 2023.

 


Stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 24 procenta, što znači da će osiguranici na mesečnom nivou tokom ove godine izdvajati između 9.634,32 do 137.632,80 dinara, u zavisnosti od toga koju od 13 ponuđenih osnovica osiguranja izaberu.


Pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju sva lica koja su van osiguranja, kao što su nezaposleni, studenti, domaćice, đaci, pod uslovom da su starija od 15 godina i imaju prebivalište u Republici Srbiji.

 

У складу са Законом о ПИО, од 1. јануара 2024. године важиће нови услови за одлазак у пензију. Граница за одлазак у... Posted by Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање on Петак, 08. децембар 2023.

 


Prilikom podnošenja zahteva za uključivanje u obavezno osiguranje, bira se jedna od 13 ponuđenih osnovica na koju će se plaćati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Tokom trajanja osiguranja, odabrana osnovica se može na zahtev promeniti u višu ili nižu. Doprinos se plaća po stopi od 24 odsto na odabranu osnovicu do 15. u svakom mesecu za prethodni mesec.

Svojstvo osiguranika stiče se danom podnošenja zahteva, dok pravo na zahtev može biti stečeno najranije 30 dana pre podnošenja zahteva. Svojstvo osiguranika prestaje danom za koji se lice u zahtevu opredeli ili ako doprinos ne plati u roku od šest meseci od dana dospelosti, kada mu svojstvo osiguranika prestaje najranije sa poslednjim danom za koji je doprinos plaćen.

Prema podacima iz decembra 2023. godine, oko 20.000 građana uplaćuje doprinose po članu 15 Zakona o PIO u celom sistemu Fonda PIO.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading