PROVERITE NA VAŠIM DRUŠTVENIM MREŽAMA DA LI JE OVA OPCIJA UKLJUČENA: Instagram i Fejsbuk imaju novi način da Vas prate!

Autor:

Vesti

05.01.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo novo podešavanje izazvalo je kontroverze, jer izaziva zabrinutost u vezi sa privatnošću i korišćenjem podataka u svrhu ciljanog oglašavanja.

PROVERITE NA VAŠIM DRUŠTVENIM MREŽAMA DA LI JE OVA OPCIJA UKLJUČENA: Instagram i Fejsbuk imaju novi način da Vas prate!

Foto: Shutterstock

Facebook je nedavno uveo novu opciju u svojim podešavanjima, nazvanu "Link History", koja stvara poseban repozitorijum svih linkova na koje ste kliknuli u Facebook-ovoj mobilnoj aplikaciji.

Ovo novo podešavanje izazvalo je kontroverze, jer izaziva zabrinutost u vezi sa privatnošću i korišćenjem podataka u svrhu ciljanog oglašavanja.


Korisnicima je data mogućnost da se odreknu ove opcije, ali kompanija zapravo nameće Link History svojim korisnicima, koristeći prikupljene podatke za ciljano oglašavanje.

Ovaj potez dolazi u vreme kada zakonodavci sve više nameću tehnološke regulacije, a kompanije poput Apple-a i Google-a intenziviraju napore da zaštite privatnost korisnika.


Meta, matična kompanija Facebook-a, predstavlja Link History kao korisnički prijateljski alat, navodeći da pruža "jedno mesto za pregledanje vaše aktivnosti pregledanja", umesto da je predstave kao još jedan način praćenja online ponašanja. Kompanija ističe da omogućavanje Link History omogućava njima da koriste informacije kako bi poboljšali korisničko iskustvo sa oglasima na Meta platformama.

Prema Facebook-ovoj stranici za pomoć, Link History još uvek nije dostupna svuda i proširiće se globalno tokom vremena. Međutim, obim zaštite Link History ostaje nejasan.

Postoje i zabrinutosti da bi Facebook mogao stvoriti dodatne repozitorijume linkova pod različitim imenima, slično prethodnim sivim područjima privatnosti na platformi.

Osim toga, uvođenje Link History stvara zbunjujući novi režim privatnosti koji ne važi ako korisnici pristupaju Facebook-u van aplikacije.

Prilikom prijavljivanja putem laptopa ili mobilnog pregledača, Link History ne nudi istu zaštitu.


Za one zbunjene i zabrinute ovim razvojem, proces onemogućavanja Link History opcije je jednostavan. Potrebno je da odete do podešavanja u aplikaciji za pregledač, pronalaženje opcije Link History i potvrdu izbora za odustajanje.

Isti postupak važi i za Instagram.

Uvođenje Link istorije od strane Facebook-a izazvalo je zabrinutost u vezi sa privatnošću i korišćenjem podataka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading