NOVA SMS PREVARA KRUŽI SRBIJOM! Građani masovno "nasedaju" na OVU poruku - AKO VAM STIGNE, NE OTVARAJTE!

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj građana Srbije, prethodnih dana, dobio je SMS poruku u ime "Pošte", a u vezi sa preuzimanjem pošiljke.

NOVA SMS PREVARA KRUŽI SRBIJOM! Građani masovno "nasedaju" na OVU poruku - AKO VAM STIGNE, NE OTVARAJTE!

Foto: pixabay.com

Poslednjih dana, veliki broj građana Srbije dobio je SMS poruke koje se predstavljaju u ime "Pošte" i traže potvrdu adrese za prijem pošiljke. Međutim, istina je da se radi o još jednom pokušaju prevare. Iako slični pokušaji prevare nisu novost, iz "Pošte Srbije" upozoravaju građane da ne nasedaju na ovakve prevarantske radnje.

Lažne SMS poruke

Poruke koje su stigle građanima Srbije predstavljaju se u ime različitih kompanija poput Netflixa, Pošte Srbije, DHL-a i traže potvrdu adrese i plaćanje troškova slanja. Nažalost, mnogi građani su otvorili linkove u porukama uvereni da je to način da zaista preuzmu pošiljku.

Upozorenje Iz "Pošte Srbije" 

Zoran Đorđević, direktor JP "Pošta Srbije", istakao je da su se ovakvi pokušaji prevare već često dešavali, pri čemu se poruke obično šalju sa nepoznatih stranih brojeva. On je naglasio da "Pošta Srbije" nikada ne traži uplate putem SMS poruka, te da će roba biti isporučena u određeno vreme i da će se plaćanje obaviti kuriru prilikom dostave na adresu.

Nenad Bumbić iz Zaštite potrošača savetuje građane da provere osnovne podatke o paketu ili pismu putem kol centra ili sajta kompanije, kako bi se uverili u legitimnost poruke koju su primili.


"Pošta Srbije" ističe da već neko vreme biva na udaru prevaranata koji pokušavaju da dođu do brojeva kartica i sigurnosnih kodova građana koristeći logo i ime ove firme. Nenad Bumbić ukazuje da već deset godina postoji konstantan talas organizovanih prevara putem pošiljki, a iza njih često stoji isti tim ljudi. Jedan od primera je ponuda besplatnog poznatog proizvoda uz plaćanje troškova slanja, nakon čega se ispostavi da je proizvod falsifikat.

Savet Građanima

U cilju zaštite od ovakvih prevara, građanima se savetuje da obrišu ili blokiraju SMS poruke koje deluju sumnjivo, te da nikako ne unose podatke sa kartica i sigurnosne kodove na linkove koji se nalaze u ovakvim porukama. Takođe, važno je da provere osnovne podatke o pošiljci putem zvaničnih kanala kompanije pre nego što preduzmu bilo kakve korake.

Ovim putem, nadležni apeluju na oprez i svest građana kako bi se zaštitili od ovakvih prevara.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading