U OVU VRSTU PENZIJE SE MOŽE SA SAMO 5 GODINA RADNOG STAŽA! Pravo je vremenski ograničeno, a ovaj uslov KLJUČAN!

Autor: D.B.

Vesti

01.01.2024

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proces ostvarivanja prava na invalidsku penziju zahteva pažljivo praćenje zakonske procedure i medicinske dokumentacije, a uslovi za ostvarivanje ovog prava su strogo definisani propisima.

U OVU VRSTU PENZIJE SE MOŽE SA SAMO 5 GODINA RADNOG STAŽA! Pravo je vremenski ograničeno, a ovaj uslov KLJUČAN!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Shutterstock

Prema srpskim propisima, za ostvarivanje prava na invalidsku penziju potrebno je imati najmanje pet godina radnog staža, ali samo ako je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti pre navršenja starosne granice za penzionisanje. Trenutno, ta granica iznosi 62,6 godina za žene i 65 godina za muškarce, što znači da su neki već probili starosnu granicu za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.


Kada je reč o starosnoj penziji, propisi zahtevaju najmanje 15 godina radnog staža, što znači da 10 godina nije dovoljno za ostvarivanje ovog prava. Ovo je važno imati na umu prilikom planiranja penzionisanja.


Roditelji koji imaju invalidno dete često se pitaju da li bi zbog nege deteta mogli da ostvare pravo na invalidsku penziju. Međutim, prema trenutnim propisima, to nije moguće, bez obzira na teškoće sa kojima se suočavaju. Invalidska penzija se ostvaruje isključivo na osnovu zdravstvenog stanja osiguranika, ne uzimajući u obzir druge porodične ili socijalne poteškoće.


Postupak ostvarivanja prava na invalidsku penziju podrazumeva obaveštavanje osiguranika i poslodavca o utvrđenom gubitku radne sposobnosti. Nakon primanja rešenja o gubitku radne sposobnosti, osiguranik i poslodavac imaju zakonski rok od 15 dana za žalbu. Tek nakon odjave sa obaveznog osiguranja, penzijski fond može doneti rešenje o pravu na penziju.


Zdravstveno osiguranje po osnovu zaposlenja važi sve do dana odjave sa obaveznog osiguranja, nakon čega osiguranik treba da zatraži potvrdu od filijale Fonda PIO radi regulisanja zdravstvenog osiguranja.

U zaključku, proces ostvarivanja prava na invalidsku penziju zahteva pažljivo praćenje zakonske procedure i medicinske dokumentacije, a uslovi za ostvarivanje ovog prava su strogo definisani propisima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading