NE PERITE VEŠ, NIPOŠTO NE PLAČITE, NE IZNOSITE NIŠTA IZ DOMA... Kakva verovanja vezuju Srbe i PRVI JANUAR? Lista je dugačka, a evo šta se savetuje da OBAVEZNO URADITE!

Autor: D.B.

Vesti

01.01.2024

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Probajte da ih se pridržavate.

NE PERITE VEŠ, NIPOŠTO NE PLAČITE, NE IZNOSITE NIŠTA IZ DOMA... Kakva verovanja vezuju Srbe i PRVI JANUAR? Lista je dugačka, a evo šta se savetuje da OBAVEZNO URADITE!

Foto: Izvor: Unsplash/ Roberto Nickson

Kako je prvi dan nove godine, 1. januar, označen kao dan pun sujeverja i verovanja, mnogi ljudi se pridržavaju određenih običaja u nadi da će privući sreću i blagostanje tokom cele godine. Neki od tih običaja su se zadržali kroz vekove, a evo šta biste trebali i šta ne biste trebali raditi prema srpskim verovanjima.

Šta obući?

Prema starim verovanjima, oblačenje nove odeće 1. januara donosi sreću i privlači novac tokom cele godine. Iako ne morate nositi potpuno novu kombinaciju, dovoljno je da se obučete u nešto novo kako biste prizvali prosperitet.

Radni dan?

Iako je prvi januar neradan praznik, veruje se da bi odvajanje malo vremena za posao na taj dan moglo obezbediti uspeh u godini koja dolazi. Ipak, treba biti oprezan da se ne pretera, jer preveliki rad može doneti suprotan efekat.

Šta ne raditi?

Prema sujeverju, postoje određene stvari koje nikako ne treba raditi prvog januara. Ništa ne bi trebalo iznositi iz kuće, jer se veruje da bi to moglo doneti nesreću. Takođe, čišćenje kuće i pranje veša su takođe zabranjeni, jer se smatra da bi to moglo "isprati" zdravlje i sreću iz doma. Pažnja se takođe mora obratiti na to da se ništa ne polomi, jer se smatra da to privlači lošu sreću.


Prema verovanju, 1. januar bi trebalo provesti bez suza, jer se smatra da bi tuga tog dana mogla obeležiti narednih 12 meseci.

Dakle, iako mnogi od nas možda ne pridaju veliku pažnju ovakvim verovanjima, ipak je zanimljivo videti kako su neki od ovih običaja opstali kroz vekove i i dalje se prenose s kolena na koleno.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading