REPUBLIKA U DOMU HRANITELJSKE PORODICE GDE JE SMEŠTENA LANA: Devojčica iz kade se ponovo smeje!

Autor:

Vesti

30.12.2023

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbavljena iz pakla u kom ju je držao otac-monstrum, potpuno se oporavila i živi život kakav svako dete zaslužuje

REPUBLIKA U DOMU HRANITELJSKE PORODICE GDE JE SMEŠTENA LANA: Devojčica iz kade se ponovo smeje!

Foto: Privatna arhiva

Devet meseci pošto je izbavljena iz kade i kupatila u kom ju je otac držao zaključanu godinama, osmogodišnja Lana P. u hraniteljskoj porodici živi život kakav svako dete zaslužuje - smeje se, mazi, igra, ide u školu i lepo uči, rečju, oporavila se!

Foto: Privatna arhiva

Lana P. je pronađena u kadi u stanu u Mirijevu

U ekskluzivnom razgovoru za Srpski telegraf, Lanina hraniteljka M. O otkriva kako se devojčica uklopila, kako provodi dane i čemu se raduje. U poseti joj je pred Novu godinu bila i ministarka Darija Kisić da joj odnese poklon - sanke, koje je Lana poželela da je sačekaju ispod jelke.

- Mala Lana je s velikim nestrpljenjem iščekivala novogodišnje i božićne praznike i, kao i svako dete, radovala se kićenju jelke i poklonima. S posebnom pažnjom je ukrašavala jelku s lampicama. Odlično nas je prihvatila, kao i dvojicu braće, koji su bili na hraniteljstvu kod nas i koji su, iako odrasli momci, i dalje deo ove porodice. Lana ih zove batama. Braća je obožavaju - kaže za naš list M. O, koja je hraniteljka od 2004.

Devojčica je zdravstveno dobro, oporavila se, a ministarki Kisić se pohvalila šta je naučila na časovima fizičkog u školi - odlično radi kolut napred, kolut nazad.

- Ide u školu, ima nove drugare, odlično je sve prihvatila. Ima dosta drugara, međusobno se pomažu i druže. Najviše joj se dopadaju matematika i crtanje - navodi Lanina hraniteljka i dodaje:

- Ona je veoma veselo dete, vrlo je kreativna i to sve pokazuje kroz igru i smeh.

Prema njenim rečima, devojčica najviše voli da se igra, voli nove igre, nove ideje za igranje. Sa sankama koje je dobila igrala se tog dana pola sata.

- Kao i svako dete, voli meso i slatkiše - dodaje Lanina hraniteljka.

Ovo je veličanstven napredak jer je u kliniku u Tiršovoj, kako je svojevremeno otkrio psiholog ove institucije Vukašin Čobeljić, devojčica primljena sa samo 10 kilograma!
- Dete od osam godina smestili smo u krevetac za bebe - naveo je tada Čobeljić, kao i da su devojčici mišići potpuno atrofirali jer nema mišićne mase.

Foto: Privatna arhiva

Devojčica Lana P. ide u školu, najviše voli matematiku i crtanje

Podsetimo, pošto je Ivana L. 24. marta uveče došla u policijsku stanicu Palilula da prijavi partnera Uroša Pašajlića za porodično nasilje, usput je nadležnima otkrila i da on ima ćerku iz prvog braka, koju drži zaključanu u kupatilu, u kadi. Stan je bio pun smeća. Policija je provalila vrata stana i zatekla jeziv prizor.

Devojčica je ležala u kadi na samrti, nije znala da govori, a veruje se i da nikad nije bila napolju.

Potresan iskaz policajke koja je našla Lanu:
Bila je tako mršava da joj je trenerka spala

Na suđenju ocu-monstrumu Urošu Pašajliću potresan iskaz je dala Jasmina Rakić, policajka koja je pronašla malu Lanu.

- Stan se nalazio u prizemlju. Vrata su bila bez kvake, a tada smo dobili i odobrenje suda da uđemo u stan. U stan smo ušli tako što je kolega lisicama otvorio vrata. Kvaku smo kasnije našli u sandučetu za poštu - rekla je Rakićeva.

Prema njenim rečima, u stanu je bilo mračno i osećao se neprijatan miris.

- Kada smo ušli u stan, pravo su se nalazila vrata kupatila, koja su bila zaključana, a ključ se nalazio s prednje strane. Kolega je otključao vrata i videli smo da u kupatilu ima svetla. Dete je sedelo s kapuljačom na glavi. U kupatilu je bilo previše smeća, ostataka od izmeta, nije bilo hrane i vode. Prozor se nalazio iznad kade i bio je otvoren na kip. Kada je reč o vodi, nigde nismo videli flašice s vodom, ali ne znam da li je bilo na slavini. U kupatilu je bilo hladno, ne znam da li je radilo grejanje. Sećam se da niko nije pretpostavio da ćemo naći nekog u stanu, a najmanje u kupatilu - svedočila je policajka.
Dodala je da su svi bili šokirani:
- Dete je ležalo na majici u kadi. Imala je na sebi trenerku ispod kolena, bila je jako, previše, mršava. Bila je preplašena, nije plakala i nije vrištala. Treslo se dete, ali tresli smo se i mi.

Tada su ona i njene kolege devojčici dali vodu, kap po kap jer su obučeni da tako postupaju u tim situacijama. Međutim, hranu joj nisu davali jer su pretpostavili da bi to bilo štetno za nju.

- Želim da dodam da, kada sam uzela dete i sela s njom na ivicu kade, u jednom trenutku, kad sam ustala, trenerka je spala s nje koliko je bila mršava - ispričala je Rakićeva.
Nakon toga, kako svedoči, obavestili su Hitnu pomoć i dete je prevezeno u bolnicu. Na pitanje tužiteljke da li je pored devojčice bio prekrivač ili ćebe, Rakićka je rekla da pored nje nije bilo nikakvog prekrivača, osim prljave muške majice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading