USKORO NAM STIŽE CIČA ZIMA! Čak tri ledena talasa u Srbiji u januaru! Izašla detaljna prognoza za januar 2024.

Autor:

Vesti

27.12.2023

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi ledeni talas se očekuje već posle Božića.

USKORO NAM STIŽE CIČA ZIMA! Čak tri ledena talasa u Srbiji u januaru! Izašla detaljna prognoza za januar 2024.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Meteorolog Ivan Ristić najavio je da nas u januaru očekuju tri talasa jakog zahlađenja i snežnih padavina. Prvi talas zahlađenja očekuje se od 8. januara do 15. januara, drugi od 15. januara do 22. januara, dok se treći talas očekuje od 22. januara do 29. januara.

Ristić je naglasio da bi promena u cirkulaciji mogla da stigne na evropski nivo, te da je najverovatnija hipoteza da bi veoma hladan vazduh mogao da izbije u mediteranski basen od 8. do 9. januara.

Ovo bi moglo rezultovati lokalno veoma intenzivnim padavinama, predstavljajući neku vrstu atmosferskog oslobađanja od zastoja koji traje već nedeljama.

Republika

Foto: Profimedia, Rina

Ivan Ristić

 

- Posle višenedeljnog zatišja, promena u cirkulaciji mogla bi da stigne na evropski nivo. Najverovatnija hipoteza u ovom trenutku je da bi od 8. do 9. januara ovaj tok veoma hladnog vazduha mogao da izbije u mediteranski basen, direktno od kapije Rone. Kao što se često dešava sa ovom vrstom konfiguracije, nadolazeća hladna epidemija bi iskopala duboku depresiju (ciklon) koja bi se kretala od Ligurskog mora do Tirenskog mora: stoga bi se tipična konfiguracija mogla pokrenuti sposobna da donese lokalno veoma intenzivne padavine, Ovo bi predstavljalo neku vrstu atmosferskog oslobađanja od zastoja koji traje već nedeljama, sa anticiklonom spremnim da se povuče u Atlantski okean - napisao je Ristić na Fejsbuku.

Vreme narednih dana
 

U četvrtak ujutru očekuje se magla, dok će tokom dana biti pretežno sunčano i malo toplije nego u sredu, znatno iznad normale za kraj decembra. Vetar će biti slab južni i jugoistočni, a pritisak iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura kretaće se od -2°C do 5°C, dok će maksimalna biti od 10°C do 18°C.

Uveče se očekuje suvo vreme, sa temperaturom u 22h od 2°C do 7°C. Za petak se prognozira suvo vreme sa sunčanim periodima, i toplije nego prosečno. Za vikend se očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, dok se za Novogodišnju noć i 1. januar, u ponedeljak, očekuje prolazno naoblačenje sa povremenom kišom, a samo na višim planinama sa snegom.

Kako je najavljeno, januar će definitivno biti mesec u kojem ćemo se suočiti sa izuzetno hladnim talasima, pa je važno da građani budu spremni na ove vremenske promene i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitili od nepovoljnih vremenskih uslova.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading