"POČINJU PRIPREMNI RADOVI ZA IZGRADNJU BIO4 KAMPUSA" Ministarka Begović: Radnici i mašine su već na terenu

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskoro se postavla kamen temeljac kako je navela ministarka.

"POČINJU PRIPREMNI RADOVI ZA IZGRADNJU BIO4 KAMPUSA" Ministarka Begović: Radnici i mašine su već na terenu

Foto: Promo

Na terenu preko puta Instituta "Torlak" u Beogradu, uskoro će početi pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa, čija je investicija vredna 450 miliona evra. Očekuje se da će prvi stanari ući 2026. godine, a kampus će obuhvatiti sedam fakulteta, devet instituta, smeštaj za studente i istraživače, sportske objekte, vrtić, kao i startapove.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović, ističe da su radnici i mašine već na terenu, te se očekuje početak radova na rušenju postojećih objekata i nivelaciji zemljišta. Pripremni radovi će trajati narednih pet meseci, s obzirom na to da će ceo kampus biti kaskadnog postavljen i zahteva vrlo intenzivne radove.

Jedan od stanara ovog ambicioznog projekta biće i Institut za primenu nuklearne energije, čiji će zaposleni imati pristup savremenoj opremi i centrima znanja. Direktorka Instituta, Marija Gnjatović, ističe da će prelazak u BIO4 kampus omogućiti rešavanje infrastrukturnih problema i pružiti podršku istraživačima za plasman nauke na tržište, kao i za bavljenje preduzetništvom.

Ministarka Begović naglašava da će BIO4 kampus imati značajan uticaj na razvoj bioloških lekova i modernih terapija, omogućavajući građanima pristup povoljnijim lekovima i bolju zdravstvenu zaštitu. Takođe, fokusiranje na zaštitu životne sredine i primene biotehnologije doprineće unapređenju kvaliteta života.

Cilj projekta je stvaranje platforme za saradnju privatnog sektora, države, obrazovanja i nauke, sa namerom da se postane jedan od 10 do 20 vodećih centara ovog tipa na svetu. Kampus će se prostirati na oko 30 hektara i baviće se biomedicinom, biotehnologijom, bioinformatikom i biodiverzitetom. Ovaj projekat će imati koristi kako za građane, naučnike, tako i za državu, ističu stručnjaci.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading