ZA SVE KOJI SU IMALI DILEME! Evo odakle nam dolazi roba iz čuvenih "SEKEND - HEND" prodavnica: Mnogi su skeptični kada je ova vrsta šopinga u pitanju

Autor: D.B.

Vesti

24.12.2023

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi su skeptični kada je u pitanju polovna roba koju nalazimo u pojedinim prodavnicama, a sada je detaljno objašnjeno odakle ona dolazi.

ZA SVE KOJI SU IMALI DILEME! Evo odakle nam dolazi roba iz čuvenih "SEKEND - HEND" prodavnica: Mnogi su skeptični kada je ova vrsta šopinga u pitanju

Foto: shutterstock

Biranje odeće

Prodavnice polovne robe postaju sve popularnije među potrošačima, pružajući im mogućnost da pronađu unikatne komade po primamljivim cenama. Ovaj trend nije prisutan samo u Srbiji, već i u drugim zemljama regiona i Evrope, gde se beleži značajan porast interesovanja za polovnu odeću. Iako mnogi kupci prepoznaju ekonomske i ekološke benefite ovakve kupovine, postoje i određeni rizici koji prate ovu vrstu trgovine.

Većina polovne odeće u Srbiju stiže iz Nemačke, Austrije, Češke i Slovačke, gde građani ostavljaju garderobu u pristojnom stanju čak i sa originalnom etiketom. Postoje prodavnice koje se ističu po kvalitetu i brendiranim komadima, dok se drugi artikli, uglavnom iz Turske i Bugarske, mogu naći po nižim cenama. Slična situacija je i u drugim zemljama regiona, gde se polovna odeća prihvata pod određenim uslovima, kao što je neoštećen izgled.

Iako ne postoje specifični zakoni koji regulišu radnje polovne garderobe, potražnja za ovom vrstom kupovine je u porastu. Visoki troškovi i poskupljenje u modnoj industriji navode potrošače da se okreću seknd hend prodavnicama, a prema istraživanjima, broj kupaca se povećava iz godine u godinu, posebno među mlađim generacijama.


Kupovina polovne odeće nije samo ekonomski isplativa, već ima i pozitivan uticaj na životnu sredinu. Brza moda dovodi do prekomerne proizvodnje koja završava na deponijama širom sveta, dok se polovna odeća reciklira na održiv način. Ovaj trend takođe otvara pitanje materijala koji se koriste u proizvodnji odeće i njihovog uticaja na životnu sredinu.


Iako postoji zabrinutost oko higijene i kvaliteta polovne odeće, potrošači imaju pravo na reklamaciju ukoliko naiđu na probleme. Slični rizici se mogu javiti i pri kupovini nove odeće u drugim prodavnicama, te je važno istaći da kupovina polovne odeće nije isključivi izvor ovakvih problema.

Prodavnice polovne odeće predstavljaju novu paradigmu kupovine koja kombinuje ekonomsku isplativost, ekološku odgovornost i mogućnost pronalaska unikatnih komada. Dok se potrošači sve više okreću ovoj vrsti trgovine, važno je istaći kako se rizici mogu svesti na minimum uz pažljiv odabir prodavnica i proizvoda.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading