KAD SU MOGLI NEMCI, MOŽEMO I MI: Zvuči neverovatno, ali polovinu gasa koji koristimo možemo da proizvedemo sami iz OTPADA! (FOTO)

Autor:

Vesti

22.12.2023

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći benefiti biogasa su ekološki. Jedini ostatak potpuno zaokruženog procesa je visokokvalitetno đubrivo. Drugog ostatka nema. Dakle, biogas više od svih obnovljivih izvora energije doprinosi zaštiti životne sredine.

KAD SU MOGLI NEMCI, MOŽEMO I MI: Zvuči neverovatno, ali polovinu gasa koji koristimo možemo da proizvedemo sami iz OTPADA! (FOTO)

Foto: Udruženje Bio Gas Srbija

Malo ljudi zna šta je biogas, kako se dobija i na koje sve načine može da se upotrebi?

Najjednostavnije rečeno, biogas je mešavina gasova koja se sastoji pretežno od metana, ugljen-dioksida i nekih drugih gasova u tragovima.

Biogas se proizvodi u biogas postrojenjima, u procesu anaerobne digestije, od ulaznih sirovina, odnosno organskog otpada. Biogas se, po dobijanju, prečišćava te se dalje sprovodi do kogeneratora (u sklopu biogas postrojenja), gde se u procesu kogeneracije dobijaju električna i toplotna energija, a kao ostatak visokokvalitetno đubrivo koje može da se iskoristi i u organskoj proizvodnji. Trenutno sva postrojenja u Srbiji rade po ovom principu.

Međutim, od biogasa može da se proizvodi i biometan. Tada se, umesto na kogenerator, biogas odvodi na odvojenu jedinicu u kojoj se vrši prečišćavanje biogasa do nivoa metana. Tu se generiše biometan koji može da se ubrizgava u nacionalnu gasnu mrežu i koristi umesto zemnog gasa. Biometan ima iste karakteristike kao i zemni gas, sa velikim benefitom - zelenim poreklom.

Koji je potencijal biogasa?

Potencijali biogasa u Srbiji su ogromni, kaže Lidija Carević iz udruženja Biogas Srbija i nastavlja: Mi smo tradicionalno poljoprivredna zemlja i čak 65% površine Srbije čini poljoprivredno zemljište. Svi ostaci iz poljoprivrede, a ovde prevashodno govorimo o stajnjaku i žetvenim ostacima, su odlično sirovina za dobijanje biogasa.


Izvršili smo proračune i došli smo do podatka, da ukoliko bismo iskoristili sve ostatke iz poljoprivrede koji su dostupni u Srbiji, mogli bismo da instaliramo minimalno 500 MW iz biogasa, a ukoliko bismo sav taj biogas iskoristili za dobijanje biometana, kao odlične zamene za prirodni gas, mogli bismo da podmirimo 50% potreba Srbije za prirodnim gasom. Dakle, polovinu gasa koji koristimo možemo da proizvedemo sami iz otpada. Biogas je od ključnog strateškog značaja za energetiku Srbije.

Najveći benefiti biogasa su ekološki. Jedini ostatak potpuno zaokruženog procesa je visokokvalitetno đubrivo. Drugog ostatka nema. Dakle, biogas više od svih obnovljivih izvora energije doprinosi zaštiti životne sredine.

Trenutno u Srbiji radi 39 elektrana sa ukupnim instalisanim kapacitetom oko 39 MW, dok je još 79 postrojenja u privremenom statusu povlašćenog proizvođača, što znači da su u nekoj od faza izgradnje. Sektor biogasa u Srbiji je mlad, ali se jako brzo razvija. Za njegove dalji razvoj važan je, pre svega, multisektorski angažman i intenzivna saradnja sa sva tri resorna ministarstva: energetike, zaštite životne sredine i poljoprivrede. Neophodno je definisanje dalje pravne regulative za biogas, jer od 2021, kada je donet novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, pravna regulative za biogas još nije zaokružena.

Primera radi, Nemačka je lider u biogasu u Evropi, a u Nemačkoj radi preko 10.000 biogas postrojenja. Trenutno se u toj zemlji rapidno razvija sektor biometana, što bi moglo da se primeni i u Srbiji, počevši od donošenja pravne regulative. To nije ni jednostavan, a ni kratak proces, ali benefiti će biti od strateškog značaja za našu zemlju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Cira

23.12.2023 21:43

Verovali ili ne u Nemackoj pamemetne zgrade se greju i hlade iz kanalizacije. Temperatura u stanovima zimi je do 24 ''.