KORISNICI VIBERA, OVIM LINKOM VAS HAKUJU! Srpkinja opisala TORTURU kroz koju je prošla nakon klika na LINK koji svima stiže! (FOTO)

Autor:

Vesti

21.12.2023

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne klikćite na sve što vam stigne, možete vrlo lako upasti u zamku hakera!

KORISNICI VIBERA, OVIM LINKOM VAS HAKUJU! Srpkinja opisala TORTURU kroz koju je prošla nakon klika na LINK koji svima stiže! (FOTO)

Foto: Vajber, Shutterstock

Jedna Srpkinja je bila žrtva hakerskog napada preko Vibera, te je odlučila da upozori i druge korisnike ove društvene mreže na stvar koja se vrlo lako može desiti i njima.

- Jutros sam bila žrtva haker napada na viberu. Naivno sam kliknula na poruku koju mi je poslala jedna od majki sa iz školske Viber grupe i agonija je krenula. Zivkanje, slanje linkova, virusa, kompromitacija. Zasad sam blokirana, vest se vrti na radiu, TV-u... - opisala je torturu kroz koju je prošla zbog samo jednog trenutka nepažnje.

Foto: Vajber

Poruka korisnice Vibera koja je pretrpela hakerski napad

Kako je ova korisnica navela, u pitanju je grupa hakera iz Engleske koji naše naloge preimenuju u rusko ime i maltretiraju ljude.

Takođe je korisnicima Vibera upućen apel, upravo kako bi se ovakve situacije na vreme sprečile.

- Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima na teritoriji Republike Srbije (CERT) upozorio je na najnoviju prevaru kojoj su izloženi korisnici Vibera.

Reč je o takozvanoj ''fišing'' kampanji na ovoj popularnoj platformi koju karakterišu linkovi koji počinju sa tekstom ''https://www.viber.com/activate_secondary/''.

Foto: Vajber

Apel korisnicima Vibera

Ukoliko primite poruku sa ovakvim sadržajem, ne klikćite na linkove iz poruke jer na taj način možete kompromitovati nalog na Viberu.

Klikom na link omogućavate napadaču da registruje svoj uređaj kao dodatni uređaj za pistup vašem Viber nalogu, čime dobija mogućnost da čita vaše poruke, pristupa vašoj listi kontakata i da se lažno predstavlja u vaše ime - stoji navedeno je u apelu.

Naš sagovornik na ovu temu, IT stručnjak, Vladan Nenadić, govorio je o tome kako sprečiti nastanak ovog problema.

- Mnogo je kompleksna tema ''fišinga''. Ukoliko je neko ušao u server Vibera, tu nema pomoći. Preporučio bih svima, za početak, da instaliraju antivirus, ali u konkretnom slučaju, problem se time neće rešiti. Budite obazrivi na to šta klikćete. Ako vam stigne mail da uplatite nekoliko stotina dolara kako biste preuzeli motor, ili pak neko nasledstvo, znate već u startu da je to prevara na koju prosto ne smete da nasednete.Istina je da je mnogo teško zaštiti se, pogotovo u današnjoj eri kada nam je sve dostupno na klik, ali nas i jedan klik deli od pakla. Ako vam neko pozove, na ekranu vidite da je nepoznat broj iz inostranstva, a znate da odatle nemate nikog, nemojte se javljati, jer je velika verovatnoća da možete postati žrtva ''fišinga'' - navodi Nenadić za naš portal. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading