PRETI LI NAM NOVA EPIDEMIJA MORBILA? Male boginje pretnja ove zime, stručnjaci upozoravaju na OVO!

Autor:

Vesti

09.12.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Male boginje, ili morbili, predstavljaju ozbiljnu pretnju tokom ove zime. U Rumuniji je već proglašena epidemija, a stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" upozoravaju da je neophodno sprovesti vakcinaciju dece prvom dozom MMR vakcine kako bismo sprečili širenje morbila u našoj zemlji.

PRETI LI NAM NOVA EPIDEMIJA MORBILA? Male boginje pretnja ove zime, stručnjaci upozoravaju na OVO!

Foto: www.profimedia.rs

Kada je reč o bolestima koje se mogu sprečiti vakcinacijom, svaki pad u obuhvatu imunizacijom povećava rizik od pojave osetljivih grupa i potencijalnog izbijanja pojedinačnih slučajeva oboljevanja, posebno kada su u pitanju morbili, koji su jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti.

- Zbog toga je u cilju prevencije morbila, ali i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, neophodno dostići i održati pravovremenost i ciljni obuhvat od 95 odsto planirane populacije svim vakcinama u skladu sa Kalendarom obavezne imunizacije lica određenog uzrasta - kažu u "Batutu".

Kako navode, tokom 2023. godine u Srbiji je prijavljeno 50 slučajeva malih boginja, pri čemu je poslednji slučaj potvrđen 27 aprila.

U cilju prevencije epidemijskog javljanja morbila u našoj zemlji neophodno je sprovesti pravovremenu vakcinaciju dece prvom dozom MMR vakcine sa navršenih 12 meseci života, odnosno drugom dozom navedene vakcine pre upisa u prvi razred osnovne škole. Pored toga neophodno je identifikovati svu nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu uzrasta do 18 godina koja prethodnih godina, iz različitih razloga, nisu vakcinisana i sprovesti njihovu imunizaciju MMR vakcinom - nadvode za Telegraf.rs u "Batutu".

Na udaru malih boginja najčešće su deca mlađa od 5 godina, a pored njih teža klinička slika i komplikacije češće su kod odraslih osoba starijih od 20 godina, kao i kod osoba sa različitim stanjima oslabljenog imuniteta.

- Vreme od izloženosti izvoru infekcije do pojave simptoma i znakova bolesti obično traje od 10 do 14 dana (u rasponu je od 7-23 dana). Prvi simptomi obično obuhvataju povišenu telesnu temperaturu, malaksalost, kašalj, curenje iz nosa, konjunktivitis i pojavu plavičasto-belih Koplikovih mrlja, karakterističnih za morbile, na bukalnoj sluzokoži. Do pojave crvene makulo-papulozne ospe dolazi nakon 2-4 dana od početka prethodno navedenih simptoma, pri čemu se ospa najpre javlja na licu, a nakon toga se širi naniže na vrat, trup i ekstremitete. Оspa оbičnо trаје 4–6 dana i naјčеšćе је praćеna blagim pеrutanjеm kоžе - navode.

Komplikacije se javljaju kod oko 30 odsto obolelih, pri čemu njihova učestalost zavisi od uzrasta i drugih predisponirajućih faktora.

- Komplikacije obuhvataju upalu srednjeg uva (kod 6-8 od 100 obolelih osoba), proliv (kod 6 od 100 obolelih), upalu pluća (kod 1-6 od 100 obolelih ), zapaljenje mozga (kod 1 od 1000 obolelih), kao i subakutni sklerozirajući panencefalitis, retku, ali veoma tešku kasnu komplikaciju morbila koja se javlja nekoliko godina nakon infekcije, pri čemu značajan faktor rizika predstavlja obolevanje od morbila u mlađem uzrastu - ističu u "Batutu".

Postignuti obuhvat prvom dozom kombinovane vakcine protiv malih boginja, zauški i rubele (MMR vakcina) u drugoj godini života na teritoriji Srbije iznosio je 81,3% u 2022. godini, dok je obuhvat drugom dozom navedene vakcine pre upisa u prvi razred osnovne škole iznosio 89,5% planirane populacije.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading