IVANA IZ ČAČKA SE HEROJSKI BORI SA KARCINOMOM, ZA DAME IMA JEDNU PORUKU: "Apelujem na sve žene da idu i pregledaju se, jer je to najvažnije za zdravlje i oporavak"

Autor:

Vesti

07.12.2023

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku

IVANA IZ ČAČKA SE HEROJSKI BORI SA KARCINOMOM, ZA DAME IMA JEDNU PORUKU: "Apelujem na sve žene da idu i pregledaju se, jer je to najvažnije za zdravlje i oporavak"

Foto: RINA

Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku

Značaj preventivnih pregleda ima neproceniv značaj u lečenju svih vrsta raka, a posebno kada je u pitanju karcinom dojke. Ivana Pajović Kazaković nije uradila preventivni skrining, zato je u borbi protiv kancera išla težim putem i na žalost ona je obolela od dva tumora, rak dojke i sarkom mekog tkiva. Međutim ovu ženu nisu napustili ni hrabrost, niti vera u lekare.

- Moja prva rečenica bila je ’sa kojim ste vi to metrom izmerili moj život’, ja mogu sada da kročim na ulicu i da me više nema, jedino bogatstvo na ovom svetu je zdravlje. A, da bi bile zdrave moramo ići na preventivne preglede, zato još jednom apelujem na sve žene da idu i pregledaju se, jer je to najvažnije za zdravlje i oporavak - rekla je Ivana za RINU.

Ona još jednom naglašava da je preventiva najvažnija, a jedno od glavnih preventivnih oruđa u borbi protiv raka dojke je skrining, pokretni, odnosno mobilni mamograf koji je sada postavljen ispred čačanskog Doma zdravlja, gde će Čačanke moći da obave besplatne preventivne preglede.

- Za pozitivan ishod bolesti, apsolutno je bitna preventiva, kao i rana dijagnostika, zato se u čitavoj našoj zemlji, u krajnjem slučaju svuda u svetu rade preventivni pregledi za određene grupe građana, određenog pola, zavisno od tog ao kojim se preventivnim pregledima radi. Mi smo i ranije imali preventivne preglede raznih vrsta, ovde u našem Domu zdravlja radili smo ultrazvučni pregeld dojke, zatim se radila analiza krvi za rano otkricvanje karcinoma prostate i sada nešto što je najznačajnije rana dijagnostika koja daje velike izglede i veliki procenat uspeha u lečenju bolesti - rekao je dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

On je naglasio, da je danas tu pokretni mamograf koji je postavljen do polovine decembra i već su popunjeni spiskovi, te da je interesovanje Čačanki veliko.

- Pregledi se rade od 09 do 15 časova, obuhvata starosnu dob žena od 45 do 69 godina, a ukoliko neko ima takozvanu pozitivnu anamnezu, odnosno, ako je neko u porodici bolovao od karcinoma te žene i sa 40 godina mogu doći da urade mamografiju. Mamografija kasnije upućuje i na dalju dijagnostiku - zaključio je dr Pajović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading