DECA BILA NA REKREATIVNOJ NASTAVI, PA SVI "ZARADILI" VAŠKE! Sve više dece ima i šugu - roditelji ih dovode jer misle da je alergija, pa se ŠOKIRAJU!

Autor:

Vesti

05.12.2023

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake nedelje u pedijatrijske ordinacije dolaze deca koja se češu. Neka po trupu, neka po glavi, a zajednično svima je da nije u pitanju alergija.

DECA BILA NA REKREATIVNOJ NASTAVI, PA SVI "ZARADILI" VAŠKE! Sve više dece ima i šugu - roditelji ih dovode jer misle da je alergija, pa se ŠOKIRAJU!

Foto: Shutterstock

Šuga i vaške pojavile su se u vrtićima i školama u Beogradu, kaže za naš portal pedijatar Saša Milićević. On napominje i da se svake godine, naročito u ovo vreme javljaju ove bolesti, jer su deca u školama i vrtićima i provode više vremena u kolektivu.

"Nesnosno svrbi uveče"

Kako nam je rekao dr Milićević, šuga je nekada karakterisana kao bolest osoba koje žive u lošim ekonomskim i higijenskim uslovima, ali danas znamo da to nije tako.

- To ne mora da znači! Šuga može da se dobije i u dobrim uslovima, ukoliko vam je prenese neko. Šuga se prenosi i preko odeće i posteljine. Može nekada i u butiku da se dobije ako zaražena osoba skine, pa sledeća koja to proba može dobije šugarca. Dobija se kontakto, ali ne baš kod kratkotrajnih kontakata. Obično se kaže da dodir mora da bude najmanje 5-10 sekundi. Teže se dobija rukovanjem, ali nije nemoguće, ali može, recimo, grljenjem - kazao je.

Republika

Foto: Shutterstock

Šuga

- Šugarac pravi kanale u koži i polaže jaja iz kojih se razvijaju mladi šugarci, a crvenilo je jedna vrsta alergije na šugarca. Javlja se svrab intezivan, naročito noću ili kad se neko utopli. Često se dešava da se i koža povredi, pa se i javi sekundarna infekcija bakterijama ispod noktiju ili sa površine kože - dodaje.

"Doktore, svrbi ga alergija između prstiju"

Roditelji često mešaju šugu i alergiju, naročito kod dece koja su nekada imala ekceme. 

- Vrlo retko se javlja na licu, obično na trupu. Kod dece mogu da se jave svrab na tabanima i dlanovima, mada ređe. Karakteristični su crni kanali u obliku slova "S", to je mesto gde šugarac "buši" kožu. Dolazi mi oko dvoje dece nedeljno i često roditelje podseća na alergije i kažu "Pojavila se alergija između prstiju i mnogo svrbi". Ja kažem "Ovo jeste alergija, ali alergija zvana šuga" i oni se šokiraju - rekao je doktor.

Lečenje ne traje previše dugo, već nakon 5 ili 6 dana se vidi pomak, ali je bitno oprati posteljinu i odeću na visokim temperaturama ili dugotrajno luftirati stvari, jer šugarac ne opstaje u spoljašnjoj sredini.

Češkaju i glave

Ni vaške nisu tako retka pojava, pa svake nedelje pedijatar primi najmanje dva deteta sa ovim napastima. Prošle nedelje je bila drugačija situacija.

Republika

Foto: Shutterstock

Vaške u školama

- Prošle nedelje je bilo četvoro dece. Išli su na rekreativnu nastavu, spavali u istom krevetu i na istom jastuku i preneli su jedni drugima - ispričao nam je slučaj jedne beogradske škole. 

Takođe, razbio je i mit o tome da vaške napadaju osobe koje žive u nehigijenskim uslovima.

- Obično se javlja u kolektivima, a prenosi se direktnim kontaktom kada se deca igraju, crtaju, dodiruju glavama. Roditelji često misle da je to znak nehigijene, ali nije, one imaju potrebu i želju da budu na zdravoj i čistoj kosi - ističe.

Za njih je karakterističan svrab kože glave i roditelji ih lako prepoznaju. 

- Stalno ih ima, nekad više nekad manje, a roditelji umeju da ih pomešaju sa alergijom. Mada, kad pogledate, one se vide kako skaču i šetaju. Deca su više izložena jer su više u grupama. Svake godine se javljaju, nikako da se iskorene - zaključio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Vilma

05.12.2023 22:14

Sestra i ja smo isto na rekreativnoj dobile vaske u hotelu Omorika na Tari od drugarice. Uciteljica Ana je insistirala da ne spavam pored sestre vec pored drugarice protiv moje volje. Cak je i nase jakne duple uzela da bi obukla vasljivu drugaricu. Zena koja nije bila profesionalna inace, imala je ljubimce svoje. Jednom je i bila kaznjena za propust koji je dokazan.