PRVI KORAK KA OTKRIVANJU HIV-A! Teška ispovest Borisa koji više od 20 godina živi sa ovom bolešću

Autor: Republika/I.K.

Vesti

05.12.2023

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao mladić sam imao odnose bez zaštite, znao sam da neki rizik postoji, rekao je Boris.

PRVI KORAK KA OTKRIVANJU HIV-A! Teška ispovest Borisa koji više od 20 godina živi sa ovom bolešću

Foto: Printskrin/youtube/Subotičke TV

Prvog decembra pre 22 godine, Boris Kovačić je odlučio da uradi test na HIV. Kao odgovoran zdravstveni radnik, svestan svog rizičnog ponašanja, rešio je da se testira.

Kad kažem rizike, mislim da na seksualne odnose bez kondoma - pojašnjava Boris.

Nakon prvog testa, koji je bio pozitivan, usledilo je dodatno testiranje i brza potvrda da je HIV pozitivan. Boris se suočio sa šokom i pitanjima o tome kako se to desilo baš njemu. Ipak, imao je podršku osobe pored sebe koja je razumela situaciju i bila negativna na testu.


Nakon saznanja o pozitivnom testu, Boris je prošao kroz dugotrajno lečenje, ali i suočavanje sa socijalnom smrću i diskriminacijom.

- Pitao sam se da li sam ja jedini, kako se to meni desilo - priseća se.

Međutim, njegova hrabrost da javno govori o HIV infekciji i AIDS-u pokrenula je promene u društvu i pružila podršku mnogima koji su se suočavali sa sličnim izazovima.

Značaj testiranja i lečenja HIV-a

Danas, skoro 40 godina nakon prvog slučaja HIV-a u svetu, u Srbiji je registrovano 4.729 osoba sa HIV infekcijom, dok oko 550 osoba nije svesno da su zaražene. Ključno je naglasiti da HIV infekcija može da bude bez simptoma bolesti ili bilo kakvih znakova, te je testiranje od presudnog značaja za otkrivanje infekcije. Takođe, važno je istaći da pravovremeno i adekvatno lečenje HIV infekcije omogućava osobama da kvalitetno i dugoročno žive sa ovim stanjem.

Podrška zajednice i nadanja za budućnost

Slogan ovogodišnje kampanje "Neka vode zajednice" ima za cilj da podrži osobe koje žive sa HIV-om i da podstakne zajednice da pruže podršku. Takođe, Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da bi do kraja 2030. godine mogao da se proglasi kraj pandemije HIV-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading