POGLEDAJTE DOKUMENT KOJI JE PROMENIO TOK ISTORIJE - Republika Srbija ga sada poseduje! (FOTO)

Autor:

Vesti

29.11.2023

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je Republika Srbija stekla vlasništvo nad jednim od trinaest originala direktive br. 25, koju je 27. marta 1941. godine potpisao nemački kancelar Adolf Hitler.

POGLEDAJTE DOKUMENT KOJI JE PROMENIO TOK ISTORIJE - Republika Srbija ga sada poseduje! (FOTO)

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP/STR, wikipedia

Ova direktiva je bila naređenje za napad na Kraljevine Jugoslaviju i Grčku, a njen sadržaj je označio početak Drugog svetskog rata na teritoriji Kraljevine Jugoslavije.


Značaj dokumenta

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ STR/ nr

 

 


Direktiva br. 25 se smatra izuzetno značajnim istorijskim dokumentom, budući da je predstavljala prelomni trenutak u istoriji ovog dela Evrope.

Pored toga, direktiva je upoređena sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva 1914. godine, što dodatno naglašava njen istorijski značaj.


Detalji o dokumentu



Ovaj istorijski dokument, koji je bio u vlasništvu privatne kolekcije, sada je deo zvanične arhive Republike Srbije. Direktiva br. 25 je sačinjena u trinaest originala, a jedan od tih originala je sada u vlasništvu Republike Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading