KRAVE I GOVEDA PODRIGUJU, A MI ĆEMO DA SE POGUŠIMO?! Naučnici razvijaju inovativno rešenje za smanjenje metana iz farmi! (FOTO)

Autor: S.B.

Vesti

28.11.2023

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Ozonway-a, Željko Pantić, u emisiji "Uranak" na televiziji K1, otkrio je detalje o njihovom revolucionarnom proizvodu i kako su uspeli da procenat metana kod krava smanje za čak 46%

KRAVE I GOVEDA PODRIGUJU, A MI ĆEMO DA SE POGUŠIMO?! Naučnici razvijaju inovativno rešenje za smanjenje metana iz farmi! (FOTO)

Foto: pixabay.com

Farmere širom Evrope pogađaju posledice klimatskih promena, a poseban izazov predstavlja činjenica da čak petina metana u atmosferi, gasa sa snažnim efektom staklene bašte, potiče sa farmi goveda, upozoravaju ekolozi. U potrazi za rešenjem ovog problema, srpski naučnici predstavljaju inovativnu strategiju.

Željko Pantić, u emisiji "Uranak" na televiziji K1, otkrio je detalje o njihovom revolucionarnom proizvodu i kako su uspeli da procenat metana kod krava smanje za čak 46%.

- Naša kompanija se bavi biotehnologijom. Usmereni smo u pravcu istraživanja i proizvodnje proizvoda, pronalaženjem tehnoloških rešenja za prevazilaženje problema koji se tiču malog čoveka i koji su na nekom mikro nivou. Zahvaljujući istraživanju koje je sprovedeno ove godine od strane veterinarskog Fakulteta na čelu sa profesorkom Danijelom Kirovski, koja nas je vinula  u sam vrh rezultata na globalnom nivou - kaže Željko Pantić i objašnjava da li je istinit podatak da krave zagađuju više životnu sredinu od automobila.

- Emisija metana kod krava je veoma visoka. Od ukupnog stočnog Fonda , krave su krive za nekih 65% zagađenja i dolazi do emisije enteričkog metana, što je gore nego automobilska industrija po brojevima. Ono što je mene fasciniralo, tokom rada na istraživanju je to, da 95% tog metana krave ispuste tokom podrigivanja, to je u smoj početnoj fazi varenja hrane - kaže Pantić i dodaje:

- Ono što smo mi sada radali jeste da smo praktično preusmerili energiju određenih mikroorganizama koji su bili zaduženi za proizvodnju metana u neke korisne stvari - kaže i objašnjava da nisu krave jedine životinje koje su se našle na "listi srama".

Foto: pixabay.com

 

- Pored krava, tu su ovce, koze i jeleni. Prilikom varenja hrane kod preživara, dolazi do  oslobađanja metana - kaže Pantić i idstiče da na samom početku nisu želeli direktno da se suočavaju sa metanom: 

- Nije nam bila početna namera da se direktno suočavamo sa izazovom metana. Naš proizvod je prvi put ugledao svetlost dana 2018. godine i bio je registrovan u Srbiji, nakon čega smo započeli fazu testiranja. Naš fokus bio je usmeren ka poboljšanju procesa varenja kod krava s ciljem ostvarivanja dodatnih benefita, kao što su jači imunitet, povećan prinos mleka i poboljšan kvalitet. Srećom, postigli smo značajan uspeh u tim naporima. Ideja za rešavanje problema metana proistekla je iz analize dostupnih parametara, kako bismo bolje razumeli njegovo delovanje u našem kontekstu. Kao rezultat toga, ostvarili smo značajno smanjenje emisije metana kod krava za impresivnih 46%, prateći našu posvećenost inovacijama i održivosti."

Foto: pixabay.com

Cilj proizvoda

- Ide se u pravcu da se smanji metan, jer ga ne možete u potpunosti eliminisati. Mi vidimo prostor od postojećih rezultata, smanjenje za još pet do deset posto. Ono što je važno je da se već trguje sa karbonskim zapisima na berzi. Jedna tona CO2 je oko 80 evra. Zakonska obaveza je ukoliko proizvodite mleko imaćete karbonski otisak koliko produkujete metana  odnosno CO2 i na osnovu toga ćete plaćati finansijske penale. To je predviđeno i to se već primenjuje u EU, a našu zemlju to čeka do 2027. godine, što menja sliku kod malih i velikih proizvođača - kaže Željko Pantić i dodaje da je njihov prozvod spreman:

- Proizvod je spreman. Čekamo još jedan dokument koji izdaje naša Uprava za veterinu i nadamo se od januara ili februara da će krenuti izvoz. Imamo već potpisane ugovore sa četiri evropske države oko izvoza - dodaje Željko i napominje da proizvod nije skup: 

- Ta dodatna količina mleka i njegov bolji kvalitet, smanjenje potrebe za lečenjem, to je ono što smo mi jurili da dobijemo kao rezultat. Jedva smo uspeli da se izborimo da ovo ostane u Srbiji, mislim da finansijski organizujemo proizvodnju i da to bude srpski prozivod - zaključio je Željko Pantić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Zoran

28.11.2023 16:42

Ma nemojte da serete