Preminuo Ratko Božović!

Autor:

Vesti

23.11.2023

10:20 >> 10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminuo Ratko Božović.

Preminuo Ratko Božović!

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@gradska

Novinar i književnik Radosav Ratko Božović preminuo je u 90. godini, ostavljajući za sobom bogatu karijeru i veliki doprinos na polju kulture i političkih nauka. Danas je objavljena tužna vest o smrti ovog cenjenog univerzitetskog profesora, čija je smrt ostavila prazninu u stručnoj i akademskoj zajednici.

Radosav Ratko Božović je bio redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je predavao predmete "Teorija kulture", "Sociologija kulture", "Kulturna politika" i "Javno mnjenje". Njegovo znanje i iskustvo bili su od neprocenjivog značaja za generacije studenata koji su imali priliku da uče od njega.

Pored toga, Božović je dugogodišnje bio šef Katedre za novinarstvo i političku sociologiju, gde je svojim mentorstvom oblikovao brojne stručnjake u ovim oblastima. Bio je poznat kao izuzetno posvećen i zahtevan profesor, ali i kao osoba koja je uvek bila spremna da pomogne svojim studentima u njihovom akademskom i profesionalnom razvoju.

Kao jedan od najistaknutijih stručnjaka u oblasti kulture, Radosav Ratko Božović je bio angažovan i kao jugoslovenski dopisnik za francuski časopis za svetsku politiku Democratie Nouvelle. Takođe, bio je i urednik edicije "Kultura i društvo" u izdavačkoj kući "Vuk Karadžić" u Beogradu.

Njegov rad i angažman nisu se ograničavali samo na akademsku zajednicu. Božović je bio član srpskog žirija Saveta za borbu protiv korupcije, koji svake godine dodeljuje nagradu "Verica Barać", kao i žirija Lige eksperata-LEX, koji dodeljuje nagradu "Vitez poziva". Njegova stručnost i integritet uvek su bili prepoznati i cenjeni u društvu.

Radosav Ratko Božović će ostati zapamćen kao istaknuti intelektualac, čiji su rad i delo ostavili dubok trag u srpskoj kulturi i društvu. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za celokupnu akademsku zajednicu, ali i za sve one koji su imali priliku da ga upoznaju i sarađuju sa njim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading