MILENA PUTICA O UVOZU LEKA ZA DECU LEPTIRE! Sjajne vesti, ali Viktor nema vremena - jutros nam je odobrena viza za SAD!

Autor:

Vesti

20.11.2023

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milena Putica, majka Viktora Putice, mališana koji boluje od bulozne epidermolize, presrećna je zbog vesti da će Srbija uvoziti lek "Vyjuvek" koji se koristi kao terapija za buloznu epidermolizu.

MILENA PUTICA O UVOZU LEKA ZA DECU LEPTIRE! Sjajne vesti, ali Viktor nema vremena - jutros nam je odobrena viza za SAD!

Foto: Privatna arhiva

Putica u razgovoru za Republiku kaže da je prisustovala okruglom stolu kada su i saopštene vesti o uvozu ovog retkog leka

- Drago mi je da je bolest prepoznata i da su oni koji treba videli kako ova deca žive. Sada je potrebno vreme za formalnosti, to ne može preko noći - kaže Putica i dodaje da oni ipak ne mogu da čekaju dolazak leka u Srbiju: 

- Mi nemamo taj luksuz da čekamo, nama put u Ameriku stoji. Daj bože da realizacija bude za mesec dana, najlakše ćemo se vratiti. Ali, nama su sada i sekunde predaleke. 

Foto: Privatna arhiva

Dečak će u SAD otputovati krajem decembra

Milena Putica otkriva i da im je jutros odobrena viza za SAD. 

- Odobrena nam je viza, ali prvo moramo da završimo diletaciju jednjaka, Viktor ne može da guta hranu, a to je zakazano za sredinu decembra, pa onda putujemo u SAD, tu negde pred Novu godinu. Sad smo na oko 80 odsto prikupljenih sredstava, međutim, mi smo naveli samo iznos za terapiju, okvirnu brojku koju smo dobili od bolnice, a i ona je, kako sam saznala u kontaktu sa mama iz Slovenije, veća od iznosa koji smo mi istakli u fondaciji. Tu su i bolnički troškovi. Viktoru su potrebni pregledi svih specijalista i cena tih pregleda, sa popustom je, oko 28.000 dolara - ističe Putica. 

Foto: ST/Dragan Kadić, Shutterstock

Milena Putica je oduševljena reakcijom države

Viktorova mama još dodaje da će se obratiti državi za neki vid pomoći, olakšice ili u vezi sa prevozom do SAD. 

- Ono što je meni najveća želja je da se vratim u svoju zemlju, da mogu ovde da primam terapiju za dete - dodaje Putica. 

Bulozna epidermoliza je neizlečiva bolest, deca imaju doslovno žive rane po telu, trpe svakodnevno strahovite bolove, a i najmanji pritisak, čak i pri hodanju, može da stvori nove rane. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading