VELIKI KAŠALJ HARA MEĐU DECOM: Sedam pacijenata hospitalizovano - nema onih sa ozbiljnim komplikacijama!

Autor:

Vesti

19.11.2023

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vrtićima se trenutno registruje i prisustvo varičele.

VELIKI KAŠALJ HARA MEĐU DECOM: Sedam pacijenata hospitalizovano - nema onih sa ozbiljnim komplikacijama!

Foto: Republika.rs

U periodu aktuelne sezone respiratornih infekcija i stomačnih virusa, primećen je značajan porast pojave kašlja među decom.

Takođe, u vrtićima se trenutno registruje i prisustvo varičele. Direktor Dečje klinike u Tiršovoj, Siniša Dučić, izjavio je za RTS da je bio iznenađen obimom pojave ovog specifičnog kašlja.

- To je bolest koju nismo imali prilike da srećemo. Od početka ove godine bilo je deset pacijenata koji su prošli kroz našu ambulantu gde je potvrđeno da imaju veliki kašalj, a sedam pacijenata je bilo hospitalizovano - kaže Dučić.

Prema rečima direktora Dečje klinike u Tiršovoj, Siniše Dučića, većina obolelih pacijenata su najmlađi, često u novorođenačkom i ranom dojenačkom uzrastu. Svi ovi pacijenti prošli dobro i bez ozbiljnih komplikacija.

Republika

Foto: Republika.rs

dr Siniša Dučić

Iako postoji obavezna vakcina protiv velikog kašlja, Dučić ističe da se suočava sa izazovom jer roditelji ne prate redovno proces revakcinacije svoje dece.

- Javlja se taj prozor kada se pacijenti zaražavaju i oboljevaju od velikog kašlja -rekao je dr Dučić.

"Nema nijednog teškog pacijenta sa koronom"

Što se tiče drugih infekcija, ima i obolelih od koronavirusa.

 -Ima sporadično, to je sada sezonska bolest. Nemamo nijednog teškog pacijenta sa koronavirusom poslednjih meseci - kaže Dučić.

On ističe da u ovom trenutku, kada govorimo o pregledima kod pedijatara, najčešće su u pitanju respiratorni i stomačni virusi kod dece.

- Tiršova je referentni centar za lečenje dece u regionu i svi pacijenti iz regiona dolaze kod nas. Dolaze neki na ispitivanje i lečenja i pacijenti kada su iscrpljene sve mogućnosti lečenja u drugim centrima upućuju se na lečenje na Dečiju kliniku. Tu su pacijenti koji boluju od malignih bolesti, pa do povreda, bolesti srca, urođenih anomalija - rekao je on.

Broj pregleda, operacija, intervencija u ovoj godini

Dučić je naveo podatak da je od početka godine operisano oko 4.500 dece, oko 20.000 dece je ambulantno je zbrinuto, a dijagnostičnih procedura – tipa magneta, elektrokardiografije, urađeno je kod oko 175.000 dece.

- Ima puno dece koja boluju od malignih oboljenja, ima puno dece sa svim ostalim anomalijama - rekao je Dučić.

Nedavno je bila urađena transplantacija bubrega kada je otac bio donor. Što se tiče transplantiranog pacijenta kome je otac dao bubreg, Dučić je rekao da je operacija dobro.

Što na hemodijalizi, što na peritonealnoj dijalizi u ovom trenutku imamo 32 pacijenta, 27 je iz Srbije, a pet je iz Crne Gore i iz Republike Srpske i oni su svi kandidati za transplantaciju, naveo je Dučić.

Direktor Tiršove ukazuje da ta ustanova ima uspostavljenu saradnju sa londonskim timom za transplantaciju i ideja je da oni dolaze da bi vršili žive transplantacije kod dece sa težinom ispod 35 kilograma.

"Pored toga mi imamo svakodnevnu saradnju s njima preko video-linkova, tako da naši lekari već odlaze tamo", kaže Dučić.

Neophodno je više kadaveričnih transplantacija za svu decu koja čekaju.

O transplantaciji jetre

Saradnja sa određenim centrima je neophodna kada je reč o deci kojoj je potrebna transplantacija jetre.

"Mi imamo saradnju sa Italijom, to je saradnja koja traje preko deset godina, konkretno sa Bergamom. Naši lekari spremaju tu decu za transplantaciju i vode ih", kaže on.

Prioriteti u narednom periodu

Nedavno je u Beogradu bio i stručnjak iz Engleske uz podršku RFZO. Dučić kaže da je bio profesor Kostolni iz Londona, ali i profesor Denard iz Lajpciga, iz Nemačke - jedan od vodećih interventnih kardiologa, koji deolazi često i potpuno besplatno..

Prema njegovim rečima, ideja je da se naši lekari maksimalno obučavaju. I lekari koji dolaze iz Lajpciga i kolega iz Engleske dolaze zbog dobrih prijateljskih odnosa sa lekarima sa našim odeljenjima, jer su provodili jako puno vremena u tim centrima i uspostavili su jako dobre odnose, kaže Dučić.

- Tako da mi imamo tu ogromnu podršku tih lekara. Korisno je prvo za decu, za roditelje, za lekare koji učestvuju u tim rezultatima, a potom i za državu. To su operacije koje koštaju preko sto hiljada evra koje se rade ovde za simbolične novce -  zaključio je dr Dučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading