PROVERITE DA LI STE UPISANI U BIRAČKI SPISAK! Detaljan vodič kroz ceo proces: Usluga je na portalu E-UPRAVA! (FOTO)

Autor:

Vesti

17.11.2023

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani mogu proveriti svoje podatke u biračkom spisku i uplatiti porez na imovinu putem e-uprave.

PROVERITE DA LI STE UPISANI U BIRAČKI SPISAK! Detaljan vodič kroz ceo proces: Usluga je na portalu E-UPRAVA! (FOTO)

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Građani Srbije sada imaju mogućnost da provere da li su upisani u birački spisak putem elektronske uprave. Usluga je dostupna na portalu e-uprave i omogućava da se proveri da li ste upisani u birački spisak i da se izvrši uvid u podatke u biračkom spisku.

Pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Biljana Marić izjavila je da je ova usluga dostupna svim punoletnim građanima Srbije. Ukoliko ste primetili da niste upisani u birački spisak, možete podneti zahtev nadležnom organu, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

- Na portalu e-uprave je objavljena usluga koja omogućava svim punoletnim građanima Srbije da izvrše uvid da li su upisani u birački spisak i da izvrše uvid u podatke u biračkom spisku - izjavila je Marić za Tanjug i dodala da ukoliko građani nisu upisani u birački spisak, mogu podneti zahtev nadležnom organu.

Foto: Tanjug/AP

 

Marić je istakla da je rok za postupanje po podnetom zahtevu 24 sata, bez obzira da li se radi o zahtevu za upis u birački spisak ili zahtevu za izmenu podataka u biračkom spisku. Rešenje se dostavlja u elektronsko sanduče u elektronskom obliku.


Ukoliko želite da se upišete u birački spisak, nakon prijavljivanja na portalu, možete izabrati opciju za upis. Tada će se povući svi vaši podaci iz relevantnih izvornih registara kao što su izvod iz matične knjige rođenih, podaci iz Ministarstva unutrašnjih poslova i podaci o prebivalištu i boravištu. Ukoliko primetite da neki od tih podataka nije ažuran, morate ih promeniti kod nadležnih organa, a preko portala možete podneti zahtev Ministarstvu državne uprave da vrše izmenu podataka.

Plaćanje poreza

Kada je reč o plaćanju poreza na imovinu, građani se mogu informisati i onlajn o visini poreza koju treba da plate.

- To je usluga lokalne poreske administracije, gde građani preko svog naloga e-uprave mogu da pristupe portalu lokalne poreske administracije i izvrše uvid u svoja poreska zaduženja. Imaju mogućnost i da na samom portalu izvrše uplatu rate poreza - kaže Marić i dodaje da je na ovaj način, do sada, izvršeno oko 40.000 transakcija.

Ona kaže da postoji i posebna usluga na portalu e-plata, koja je namenjena svim građanima i za koju građani ne moraju biti registrovani na portalu e-uprave.


Posebna usluga na portalu e-plata omogućava građanima da se informišu o visini poreza na imovinu i izvrše uplatu rate poreza na istom mestu. Marić je istakla da je do sada preko ove usluge izvršeno oko 40.000 transakcija.

Foto: Shutterstock

 

Građani mogu pribaviti i besplatne elektronske izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih, umrlih i knjige državljana Srbije preko portala e-uprave. Izvodi mogu biti u elektronskom ili papirnom obliku, a mogu da ih pribave i za članove svoje porodice.

Naslov

Na pitanje koju elektronsku uslugu najčešće koriste pravna lica, Marić kaže da je to usluga programa Moja prva plata.

- Već je treći ciklus ovog programa i trenutno je završeno prijavljivanje poslodavaca na ovaj program. Imamo oko 10.000 prijavljenih poslodavaca, na preko 16.500 pozicija. Broj pozicija je znatno veći u odnosu na prošlu godinu - izjavila je Marić.

- Te podatke građani ne mogu izmeniti na samom portalu. Ukoliko primete da neki od tih podataka nije ažuran, oni izvorno podatke moraju promeniti kod nadležnih organa, a preko portala mogu podneti zahtev Ministarstvu državne uprave da rade izmenu ukoliko su sigurni da su izmenu u izvornim registrima izvršili - izjavila je Marić.

Foto: PKS

 

Pravna lica najčešće koriste uslugu programa "Moja prva plata", a najveći broj transakcija je ostvaren preko usluge potpisivanja dokumenata u klaudu. Ova usluga omogućava elektronsko potpisivanje dokumenata kvalifikovanim elektronskim sertifikatom u klaudu, a potrebno je samo imati aplikaciju ConsentID na mobilnom telefonu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading