NE TREBA VI DA PLAĆATE POPRAVKU! Ako oštetite vozile zbog rupe na putu, oni su dužni da vam daju i nekoliko HILJADA EVRA! PROCEDURA ZA NAPLATU ŠTETE JE JEDNOSTAVNA!

Autor:

Vesti

16.11.2023

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U slučaju saobraćajne nesreće usled takvih uslova, upravljač puta snosi krivičnu, prekršajnu, i materijalnu odgovornost. Savetujem upravljačima puteva maksimalan oprez, napisao je Okanović na X mreži pre nekoliko dana.

NE TREBA VI DA PLAĆATE POPRAVKU! Ako oštetite vozile zbog rupe na putu, oni su dužni da vam daju i nekoliko HILJADA EVRA! PROCEDURA ZA NAPLATU ŠTETE JE JEDNOSTAVNA!

Foto: Printscreen/rts.rs

Zima sa sobom donosi niz izazova za učesnike u saobraćaju kao što su oštećenja vozila uzrokovana rupama na putu, poledicom, uljem, i drugim nepredvidivim faktorima..

Iako vozači često snose posledice ovih problema, u stvarnosti bi odgovornost trebalo da snosi upravljač puta.

Upravljač puta, kako je na društvenoj mreži X objavio direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, ima zakonsku, profesionalnu i moralnu obavezu da spreči pojavu poledice na kolovozu.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Damir Okanović

 

- U slučaju saobraćajne nesreće usled takvih uslova, upravljač puta snosi krivičnu, prekršajnu, i materijalnu odgovornost. Savetujem upravljačima puteva maksimalan oprez - napisao je Okanović na X mreži pre nekoliko dana.

Ko treba da plati štetu i kako do obeštećenja
 

Ukoliko je šteta na vozilu nastala usled neodržavanja puta, imate pravo da potražujete štetu od nadležnih javnih preduzeća, kao što su Putevi Beograda, Beograd put ili Putevi Srbije. U tom slučaju, vrlo je važno prikupiti što više dokaza, ne napuštati mesto događaja i pozvati policiju koja će napraviti zapisnik kao ključni dokaz.
 

Procedura za naplatu štete
 

Ako naletite na rupu na putu i dođe do oštećenja, postoje određeni koraci koje bi trebalo da preduzmete. Potrebno je da se zaustavite na bezbednom mestu, upalite sve migavce, pozovete policiju i, ukoliko je potrebno, Hitnu pomoć.

Republika

Foto: Printscreen/rts.rs

Rupa na putu

 

Fotografije sa mesta nesreće će biti korisne kao dokaz na sudu, te je preporučljivo napraviti ih pre nego što uklonite auto sa kolovoza.

Visina naknade štete
 

Visina naknade štete zavisi od toga šta je oštećeno i koliko je vozilo skupo. Za skuplje automobile, naknada štete može ići i do nekoliko hiljada evra. Advokat Nikola Pavlović za Alo ističe da su nematerijalne štete takođe moguće, ali da one zavise od težine povrede.

- Kod lakih telesnih povreda, kao što je na primer uganuće vrata, naknada može iznositi između 100 i 140.000 dinara. Kada su u pitanju teže telesne povrede, kao što su na primer prelom obe noge, ruke, potres mozga ili smrt, najmanja cifra može iznositi od 200.000 dinara pa do nekoliko hiljada evra - rekao je on.

Ipak, nemoguće je, kako kaže, reći otprilike kolike su naplate šteta, jer sve zavisi od toga kakva se šteta desila.

- Može i da se desi da je čovek oštećen za ceo život, i da mu se ceo život duguje renta jer su ga trajno oštetili - pojasnio je on.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading