KINESKI AUTOMOBILI PREPLAVILI SVETSKO TRŽIŠTE! Novi "trend" nije zaobišao i Srbiju - OVO proverite ako razmišljate da ih kupite!

Autor:

Vesti

15.11.2023

06:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je u pitanju kupovina automobila, godinama unazad važilo je pravilo da su nemački modeli najpouzdaniji. Međutim, prošle godine Kina je prestigla Nemačku i postala drugi najveći svetski izvoznik automobila, odmah iza Japana. Ovo je dovelo do toga da se na tržištu sve više mogu videti kineski automobili, a situacija je slična i u Srbiji.

KINESKI AUTOMOBILI PREPLAVILI SVETSKO TRŽIŠTE! Novi "trend" nije zaobišao i Srbiju - OVO proverite ako razmišljate da ih kupite!

Foto: pixabay.com

Boris Ćorović, generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, istakao je da se uvoz kineskih automobila povećao u odnosu na prethodnu godinu, ali da će prava ekspanzija na evropsko tržište nastupiti tek kada Kinezi počnu da prodaju električne četvorotočkaše.

- Kod nas postoje tri kineska modela automobila, a njihova prodaja beleži rast. Dosad je prodato oko 230 automobila - rekao je Ćorović, koji veruje da će Kina postati ozbiljan konkurent u automobilskoj industriji kada bude počela da prodaje električne automobile.

- Kinezi imaju tehnologiju da proizvedu jeftinije električne automobile, a pre svega bateriju koja čini 40 odsto vrednosti auta. Već je krenula navala na Evropu, a Evropska komisija ne može da se tržišno izbori s kineskim električnim automobilima, pa su pokušali raznim administrativnim zabranama da ograniče njihov prodor na tržište - rekao je Ćorović, i dodao da pri izboru automobila, osim zemlje porekla, i drugi faktori igraju bitnu ulogu.

- Ukoliko već razmišljate da postanete vlasnik automobila iz Kine, prvo što treba da uradite je da se raspitate o rasprostranjenosti servisne mreže. Takođe, da li su rezervni delovi dostupni i koliko morate da čekate na njihovu isporuku - ispričao je Ćorović za Alo!.

Kupujte proverene polovnjake

Stručnjaci za bezbednost saobraćaja, kao što je Milan Božović, ističu da je za svakog kupca najvažnije pitanje bezbednosti.

- Kada je reč o kineskim automobilima, važna je i servisna mreža. Ako se desi da vam se automobil pokvari u Pirotu, a servis postoji samo u Beogradu, onda morate da plaćate šlep, što je dodatni trošak - rekao je Božović, i dodao:

- Za vozilo je najvažnije da radi što duže, a ja sam se oduvek rukovodio time da je bolje kupiti polovni, provereni auto od novog. Imate razne modele kineskih automobila koji koštaju do 35.000 evra, za taj novac možete da kupite polovni automobil luksuzne klase i da ga vozite narednih 15 godina bez problema - rekao je Božović.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading